Managerul Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iași, primele declaraţii: „Suntem împotriva corupției“

0
Publicat:

Percheziţiile care au loc vineri, 17 februarie, la Spitalul „Sf. Spiridon" din Iaşi şi în mai multe locaţii din România au atras atenţia întregii ţări. Conducerea unităţii medicale din capitala Moldovei a oferit o primă reacţie.

Clinica de Cardiologie Sf. Spiridon Iaşi SURSĂ FOTO Cristian Hitruc

Managerul Dan Timofte a subliniat faptul că spitalul se află în subordinea Ministerului Sănătăţii și că astfel, în acest caz, punctele de vedere ale celor două entităţi coincid.

„Având în vedere că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe este spital în subordinea Ministerului Sănătăţii, punctul nostru de vedere este acelaşi cu al Ministerului", a precizat managerul unităţii medicale la care s-au efectuat astăzi percheziţiile.

Ce punct de vedere a oferit Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a oferit un punct de vedere în legătură cu percheziţiile care au loc vineri, 17 februarie. Astfel, s-a menţionat că s-a dat curs solicitărilor venite din partea organelor judiciare.

„Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziție domiciliară în județele Iași, Brașov, Neamț facem următoarele precizări: Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților", precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Cine este cardiologul care a provocat valul de percheziţii

Conform informaţiilor apărute, de aceste percheziţii este vizat şi dr. Dan Tesloianu, cardiolog în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" din Iaşi.

Dr. Dan Tesloianu SURSĂ ziaruldeiasi.ro

Acestea arată că dr. Dan Tesloianu, împreună cu dr. Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov, dețineau un ONG prin care introduceau banii în circuit legal. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată. Anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele.

Nu este pentru prima dată cât medicul Dan Tesloianu are probleme cu legea. Acesta a mai fost urmărit penal în 2011 având calitatea de sus­pect. Acuzaţiile care i se adu­ceau erau de luare de mită în formă continuată, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Lui Tesloianu i se im­puta că ar fi pretins şi primit, în două tranşe, de la Mihai B. şi Adrian Gheorghe B. suma de 1.500 de lei pentru a îndeplini co­res­punzător actul medical privind tatăl unuia dintre mituitori, căruia Tesloianu trebuia să îi efectueze o angiografie.

„S-a mai reţinut în sarcina suspectului faptul că în luna februarie 2011 a prescris un număr de şase reţete compensate pe care le-a depus, în vederea de­con­tării, la o farmacie din Iaşi, în care erau indicaţi ca beneficiari in­clusiv unul dintre mituitori, dar şi alte persoane din familia acestuia, în condiţiile în care niciunul din­tre beneficiarii reţetelor nu a fost consultat medical, fapt ce a pro­dus un prejudiciu Casei Naţio­nale de Asigurări de Sănătate, în valoare de 745 de RON“, se precizează în rechizitoriul de atunci, conform ziaruldeiasi.ro.

Se efectuează mai multe percheziţiii la nivel naţional

Vineri, 17 februarie, are loc o razie de amploare în mai multe județe din țară după ce mai mulți medici sunt suspectați că ar fi montat pacienților stimulatoare cardiace și defibrilatoare luate de la morți. Pacienții care le primeau le plăteau ca fiind noi.

Totodată, oamenii legii au constatat săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora. Anchetatorii au indicii că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.