FOTO Drum nou în Ţinutul Pădurenilor. Două sate pitoreşti din munţi au ieşit din izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şosea nouă este construită în Ţinutul Pădurenilor, pe Valea Cernei. Satele aproape pustii Goleş şi Mladin devin mai accesibile.

Drumul spre Goleş şi Mladin (comuna Topliţa), două cătune izolate din Ţinutul Pădurenilor, este asfaltat în aceste zile.

GALERIE FOTO

Investiţia, care vizează modernizarea a aproape patru kilometri ai Drumului Comunal 109 Topliţa – Goleş – Dăbâca, se ridică la 2,65 milioane de lei şi a fost finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Noua şosea urcă abrupt de la coada Lacului Cinciş, din locul unde se intersectează râurile Cerna şi Vălariţa, şi traversează pădurea, spre dealurile pe care se întind Goleş şi Mladin, două aşezări aproape pustii aflate la circa 25 de kilometri de Hunedoara.

Până înainte de Al Doilea Război Mondial, aici locuiau peste 150 de oameni. Localnicii creşteau animale, aveau turme de oi şi munceau pământul. Exista şi o şcoală, în curtea căreia aveau loc nedeile la care participau tineri din satele învecinate ale pădurenilor. Acum, locurile se mai animă rar, în vacanţele de vară.


În împrejurimile celor două cătune, pădurile ascund alte aşezări părăsite. Unul dintre acestea este Mosoru, rămas fără niciun locuitor. În primii ani ai regimului comunist, când a început depopularea satelor, în Mosoru locuiau peste 50 de oameni, iar în vecinătatea sa funcţiona şi o şcoală. Lăsat fără iluminat electric, fără un drum accesibil, fără sursă de apă, alta decât un izvor ce străbate valea din apropiere, satul „s-a stins”. De aproape jumătate de secol şi satul Curpenii Silvaşului din Munţii Poiana Ruscă a rămas nelocuit. Mai are câteva case goale şi o biserică ruinată, pe care ctitorii au scris „Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am îmbrăcat pe veci în 1942”. Drumul lui s-a acoperit cu uscături prăbuşite din pădure şi de vegetaţie şi a devenit cu timpul de nerecunoscut, iar puţini străini se mai încumetă să-l străbată.

Ţinutul Pădurenilor
Ţinutul Pădurenilor, o regiune pitorească mărginită de Munţii Poiana Ruscăi, Depresiunea Haţegului şi Valea Mureşului, şi învecinată Hunedoarei, Haţegului şi Devei, are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa, cu peste 40 de sate şi cătune, înfiinţate pe creste şi pe văile Cernei şi a afuenţilor săi. Aşezările, vechi de peste cinci secole, păstrează încă atmosfera pitorească arhaică, deşi populaţia lor s-a diminuat în ultimele decenii. Peste 15.000 de oameni locuiau în Ţinutul Pădurenilor în anii 1970, iar în prezent numărul lor se ridică la 5.000. Mulţi dintre tineri au renunţat la creşterea animalelor, ocupaţia tradiţională de secole a localnicilor. Şi-au lăsat gospodăriile în grija bunicilor pentru a se muta în oraşe şi nu s-au mai întors. Exploatările miniere care asigurau cele mai bine plătite locuri de muncă s-au închis şi au contribuit la plecarea altor sute de familii, iar investiţiile în modernizarea vastei reţele de drumuri de pământ din zonă au demarat cu greu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO „Locul unde se naşte fierul”. Ce a mai rămas din marea exploatare minieră cu o istorie de peste două milenii

VIDEO Satul pustiu din munţi care atrage străini: „Chiar şi oameni din Luxemburg şi-au cumpărat case aici”

FOTO Imaginile de basm ale iernilor de altădată din satele României. Cum s-au transformat locurile de vis din anii '30