Ţării, cât mai mulţi şomeri. Educaţia este aruncată din naveta elevilor. Abandonul şcolar creşte galopant de la plafonarea decontării la maximum 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lipsa educaţiei, elevii vor îngroşa pătura sărac[ a populaţiei din România Foto arhivă

Demersul liceenilor constănţeni, prin care cer Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, decontarea integrală a navetei efectuate de elevi, a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, elevilor care fac naveta li se decontează maximum 25% din costul abonamentului. Ca exemplu, atunci când un elev achită pe abonament 270 lei, acestuia i se decontează de către stat doar 54 lei.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru că Guvernul a dat în 2013 o Oordonanţă prin care plafonează la 25% decontarea abonamentului. Din acel an şcolar, 35.000 copii au abandonat şcoala - îngroşând rândurile viitorilor şomeri, asistaţi sociali, infractori.

Iniţiatoarea Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a luat această decizie de a sesiza Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma respingerii acţiunii de către Curtea de Apel Constanţa, în decembrie 2015. Instanţa a respins acţiunea, fără a judeca fondul cauzei, considerând acţiunea inadmisibilă.

„După analizarea motivării, comunicată pe 23 iunie 2016, Asociaţia Elevilor din Constanţa a sesizat că hotărârea Curţii de Apel Constanţa a fost dată cu aplicarea greşită a normelor de drept material. Din acest motiv şi considerând decizia instanţei de fond injustă faţă de cei aproximativ 130.000 de elevi navetişti din România, pe data de 12 iulie 2016, AEC a atacat decizia cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, explică liderul AEC Constantin-Alexandru Manda.

Statistica viitorilor şomeri şi asistaţi social

Guvernul a decis în august 2013 plafonarea decontării navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Din acel an şcolar, peste 35.000 de elevi din România au abandonat şcoala, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la cursuri. Cifrele vorbesc de la sine: dacă în 2013, înainte de plafonare, existau 198.941 elevi navetişti, într-un singur an numărul acestora a scăzut la 163.8721 - cauza principală fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport.

„Creşterea ratei de părăsire timpurie a şcolii este alarmantă şi trebuie să ne îngrijoreze, dată fiind amplitudinea problemei. Înaintea plafonării navetei, rata părăsirii timpurii a şcolii era 17,4%, iar în aproape 2 ani aceasta a crescut cu aproximativ 2%, la momentul aprilie 2016 fiind de 19,1%, conform Eurostat, în acest moment România aflându-se pe locul 3 în Uniunea Europeană la rata abandonului şcolar.

Plafonarea costurilor aferente decontării navetei, prin OG nr. 29/2013, a fost un act iresponsabil şi neconstituţional, care a condus la distrugerea viitorului a peste 35.000 de copii din România, care nu au mai mers la şcoală din lipsa banilor.

Neconstituţionalitatea acestei decizii constă în faptul că un drept al elevilor, prevăzut de o lege organică, şi anume legea educaţiei, a fost modificat printr-o ordonanţă simplă a Guvernului, care este asimilată legilor ordinare, în conformitate cu art. 115, alin. (1) din Constituţia României. Decontarea parţială a navetei este neconstituţională şi raportat la art. 32, alin. (4) din legea fundamentală, care consacrează gratuitatea învăţământului de stat. Prin constrângerea de a plăti mai bine de ¾ din costurile pentru a ajunge la şcoală, celor peste 130.000 de elevi navetişti le este încălcat dreptul constituţional la învăţământ gratuit“, arată Constantin-Alexandru Manda.

Fiecare abandon, o tragedie

Pentru a sesiza neconstituţionalitatea acestei măsuri, Asociaţia Elevilor din Constanţa, alături de Organizaţia Salvaţi Copiii şi Consiliul Naţional al Elevilor, s-a adresat Avocatului Poporului, solicitându-i sesizarea Curţii Constituţionale a României. AEC a purtat mai multe discuţii, la nivelul Parlamentului României şi a Guvernului, depunând diligenţe pentru ca elevilor navetişti să le fie decontate integral costurile aferente transportului.

„Din nefericire, până în prezent, atât Guvernul, cât şi Parlamentul, au refuzat să trateze această problemă, încălcându-şi obligaţia constituţională de a asigura şanse egale la educaţie pentru toţi elevii din România, indiferent de venitul familiilor acestora. În acest moment ne aflăm într-o situaţie paradoxală. Prin Strategia Europa 2020, România şi-a asumat la nivelul Uniunii Europene că va scădea abandonul şcolar la 11,3% până în anul 2020, dar, în momentul de faţă măsurile luate de statul român sunt de natură să crească părăsirea timpurie a şcolii, în niciun caz să o scadă.

Toţi cei 35.000 de copii care au abandonat şcoala din lipsa banilor reprezintă fiecare o tragedie, de care statul român se face vinovat, prin indolenţa de care a dat dovadă. Decizia de a plafona decontarea navetei, luată în vara lui 2013, a avut consecinţe îngrozitoare asupra echităţii din sistemul românesc de educaţie, în prezent aflându-ne în situaţia în care elevii proveniţi din familii cu o situaţie materială precară sunt nevoiţi să părăsească şcoala, astfel plecând cu un handicap în viaţă“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

În luna iulie 2015, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a depus o chemare în judecată împotriva Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) la Curtea de Apel Constanţa, formând obiectul dosarului nr. 518/36/2016, prin care a cerut obligarea MECŞ la decontarea integrală a costurilor aferente transportului elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. Acţiunea a cuprins şi sesizarea Curţii Constituţionale a României cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei Guvernului nr. 29/2013, prin care naveta elevilor a fost plafonată la 26 lei/3 km + 2 lei/km. Astfel, elevilor care fac naveta li se decontează undeva la 20-25% din costul abonamentului. Ca exemplu, atunci când un elev achită pe abonament 270 lei, acestuia i se decontează de către stat doar 54 lei.

Pe aceeaşi temă:

Candidatură-surpriză: Constanţa, Capitala Tineretului din România. Ce-i lipseşte oraşului vacanţei să devină un centru de tineret activ

Guvernul Cioloş, corigent la decontarea navetei şcolare. Anual, peste 35.000 elevi abandonează şcoala îngroşând pătura socială care are nevoie de ajutor social

Liceenii din Constanţa, victorie consfinţită în instanţă contra MEN. Ministerul Educaţiei, obligat să asigure licitaţia pentru manualele elevilor

Liceenii vor primi manuale gratuite şi în clasele a XI-a şi a XII-a

Recunoaştere naţională. Asociaţia Elevilor din Constanţa a câştigat două premii la Gala Premiilor Participării Publice 2015