Șefa elevilor din Constanța explică de ce pleacă din România. Ariana Dudună a fost admisă la celebra Universitate Stanford
0Micii lideri de astăzi devin conducătorii viitorului: cel mai recent exemplu este cel al Arianei Dudună, fosta șefă a Asociației Elevilor din Constanța, care a fost admisă la una dintre cele mai prestigioase universități din lume.
Ariana Dudună s-a ivit parcă de nicăieri, în urmă cu doi ani. Adolescentă firavă, tunsă scurt, cu un aer de modestie bine camuflat sub o pereche de ochelari, a fost aleasă la acea dată președinte al Asociației Elevilor din Constanța. În scurt timp insă, „camuflajul” copilului sfios a căzut, dezvăluind o inimă de leu: Ariana s-a dovedit a fi un neobosit luptător pentru drepturile elevilor, un adevărat lider și un adversar redutabil al tuturor celor care au încercat să rupă de la gura Educației.
Am găsit-o pe Ariana la proteste în fața Consiliului Județean când elevii navetiști nu beneficiau de decontarea transportului, la negocierea Legilor Educației, deloc intimidată că se află în fața profesorilor săi, ci în fața „șefilor " profesorilor săi sau protestând în Piața Victoriei, alături de cadrele didactice care își cereau drepturile salariale.
Emblematică este fotografia elevei plăpânde, cu tricoul alb, care dă mâna cu președintele Klaus Iohannis, când a fost invitată la negocieri alături de sindicaliștii din învățământ.
De ce pleacă Ariana din țară
Ariana a predat „comanda” Asociației Elevilor din Constanța anul acesta, când a intrat în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Dacă inițial își dorea să urmeze Facultatea de Drept din București, planul s-a schimbat pe parcurs, în momentul în care a primit scrisoarea de admitere de la prestigioasa Universitate Stanford, din California, Statele Unite ale Americii, unde a aplicat când și-a dat seama că orizontul viitorului ei s-ar putea deschide mai mult peste graniță.
„Pe de o parte, m-am și bucurat, în mod evident, pentru că reușitele și eforturile mele au fost în cele din urmă validate de o universitate prestigioasă, aflată cred că pe locul doi în majoritatea clasamentelor: locul doi în întreaga lume. În același timp a fost și o veste grea, deoarece a trebuit să iau o decizie : dacă îmi doresc să rămân în țară sau nu. A fost o decizie destul de grea pentru mine, însă în final am decis să plec”, a declarat Ariana pentru „Adevărul”.
Eleva eminentă din Constanța spune că va alege să studieze economia și a obținut și o bursă, care să-i facă acomodarea mai ușoară.
„Odată ce ești acceptat, Stanford îți oferă o bursă, în cuantum de cât ai tu nevoie ca să poți să urmezi cursurile. Nu au un sistem de burse de merit, este un sistem pur social. Deși e confidențială, pot spune că îmi acoperă majoritatea cheltuielilor, dar și familia acoperă o parte, bineînțeles", a explicat Ariana.
Spune că pleacă din România întrucât a găsit mai multe motive să facă asta decât să rămână
„Sprijinul pe care îl primești în SUA legat de tot ceea ce înseamnă, de la o pregătire academică riguroasă, acces la biblioteci electronice și acces la softuri necesare pentru cercetare, acces la diferite laboratoare, este net superior oricărei instituții de învățământ din România. Am ales să plec și pentru că sunt dezamăgită de sistemul de învățământ din România, care nu cred că se va mai schimba în următorii zece ani. Nu în ultimul rând, nu cred că, dacă aș fi rămas în țară, aș fi putut avea o contribuție semnificativă încât să merite această decizie de a rămâne în țara mea", a declarat Ariana Dudună.
La întrebarea tipic americană „unde te vezi peste zece ani?”, Ariana spune că se vede activând în domeniul bancar.
„Sper că peste zece ani mă voi întoarce în țară, însă nu știu sigur. Îmi doresc să lucrez în domeniul financiar, să progesez în acest domeniu”, spune tânăra de 19 ani care acum se pregătește pentru Bacalaureatul din România, chiar dacă este deja admisă la Stanford.
Asociația Elevilor a devenit organizație națională
Ariana a lăsat în urmă o asociație atât de puternică încât a devenit un organism național, înființat sub numele de Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER).
„După mai bine de un deceniu de activitate, Asociația Elevilor din Constanța se extinde. Elevii din Constanța au demonstrat puterea lor, prin lupta cu sistemul de învățământ și prin reușitele lor, încă de la înființarea asociației. Nevoia extinderii acestei mișcări la nivel național a devenit una evidentă, dat fiind faptul că politicienii au reușit să înlăture asociațiile județene de elevi din cuprinsul Legii învățământului preuniversitar, menționând că toate deciziile din educație sunt luate consultând organizațiile naționale de elevi, astfel cum rezultă din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023", au anunțat actualii conducători ai Uniunii într-un comunicat de presă.
UER își propune să continue munca sa de advocacy și reprezentare pentru a îmbunătăți calitatea educației și a asigura drepturile și bunăstarea elevilor din întreaga țară, spun reperezentanții Uniunii.
Foștii lideri, actuali oameni de succces
De-a lungul timpului, foștii lideri ai AEC și-au demonstrat valoarea în societatea românească.
Alexandru Bajdechi, primul lider al Asociației Elevilor din Constanța, a devenit avocat de Drept Constituțional în Baroul București. Eduard Burghelia, de asemenea fost președinte AEC, a devenit antreprenor, fondator Confidas, prima platformă românească prin care pot fi verificate situațiile financiare ale societăților comerciale.
Fratele său, Alexandru Burghelia, este și el antreprenor și fondator al platformei Flip.ro, în domeniul reparațiilor de telefoane mobile.
Alexandru Manda, de asemenea președinte AEC, a fost desemnat Tânărul European al Anului în anul 2021, este specialist în Drept European și fondator Centrul Agora pentru Democrație.