Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la Constanţa de Ziua Marinei. Programul complet al manifestărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent luni, 15 august, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, la Ziua Marinei, alături de oficialităţi locale şi centrale.

Forţele Navale Române organizează numeroase evenimente pentru a sărbători Ziua Marinei Române, în perioada 4-15 august, în localităţile Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galaţi, Bucureşti.

Programul va fi următorul:

Constanţa

În premieră, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa, Forţele Navale Române vor prezenta mai mult elemente de noutate, care vor fi inserate în secvenţele celui mai mare spectacol naval din 2016.

La ora 10.00, va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional. Din Portul Tomis vor răsuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, după care va urma cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministrului Administraţiei şi internelor privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016.

La ora 10.20, un sobor de preoţi va oficia serviciul religios şi vor fi depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari.

Zeul Neptun, însoţit de alaiul său, va veni de pe mare, pentru a deschide festivităţile marinarilor, iar din Portul Tomis, va fi prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, este programată începerea exerciţiului demonstrativ FNR 

16, care cuprinde următoarele secvenţe: respingerea atacului aviaţiei inamice; căutarea şi atacul submarinului inamic, în timpul căreia va fi lansată o torpilă de exerciţiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansată, în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului; respingerea desantului maritim.

Publicul va primi şi o invitaţie la vals din partea celor 3 remorchere maritime, nou intrate în serviciul Forţelor Navale Române în anul 2016, după care va urma defilarea navelor şi a aviaţie civile.

Garda de Onoare va încheia manifestările de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta în Portul Tomis, unde vor organiza tradiţionalele jocuri marinăreşti.

De la ora 20.00, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol în aer liber, până la ora 22.00, când la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărăşeşti va fi realizat, în premieră, un foc de artificii.

Ulterior, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Vraja Mării-Comandamentul Flotei-Piaţa Ovidiu-Farmacia Miga-Prefectura Constanţa-Statuia Victoriei-punct terminus.

Acces auto restricţionat

Constănţenii şi turiştii care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române sunt rugaţi să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicaţiile forţelor de ordine. 

În Constanţa, la data de 15 august, pentru fluidizarea traficului pietonal şi evitarea blocajelor rutiere, accesul autovehiculelor va fi restricţionat între orele 07.00-15.00, astfel:

-bulevardul Regina Elisabeta, între intersecţia cu strada Termele Romane şi strada Remus Opreanu;

-strada Remus Opreanu, între intersecţia cu bulevardul Regina Elisabeta şi strada Marinei;

-strada Marinei, începând cu intersecţia acesteia cu strada Remus Opreanu, până la Hotelului Palace.

Mangalia

- luni, 15 august, orele 08.45-14.00, Exerciţiul demonstrativ întrunit FNR 16, jocuri şi concursuri marinăreşti, ateliere interactive, expoziţie de tehnică şi armament, în Portul Turistic Mangalia; orele 20.00-22.00, Concert susţinut de Muzica Militară Reprezentativă a MapN, spectacol de muzică populară, prezentat de Ansamblul „Doiniţa” din Bistriţa; de la ora 22.00, retragerea cu torţe a marinarilor militari şi foc de artificii.

Brăila

- luni, 15 august, orele 09.00-13.30, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, jocuri şi concursuri marinăreşti, ateliere interactive, expoziţie de tehnică şi armament, pe Faleza Dunării.

Galaţi

- luni, 15 august, orele 17.00-19.00, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, pe Faleza Dunării.

Bucureşti

- luni, 15 august, orele 10.00-12.00, Ceremonie Militară de ridicare a pavilionului României la catargul din Parcul Herăstrău, zona Debarcader, lansarea unei ancore de flori în memoria eroilor marianari; cuvântarea Zeului „Neptun”.

Vă mai recomandăm:

Basarabia şi Transilvania, „lebedele“ Mării Negre. Cum a fost salvat pasagerul Transilvania din mâna ruşilor printr-un joc diplomatic

Suferinţele unui ofiţer român în lagărul sovietic Oranki. „Şocul a fost când am văzut căruţe trase de români înhămaţi. Nu a fost o zi în care să nu-mi fie foame“

Aventurile unui ofiţer român: a fugit peste graniţe, de frica ruşilor, şi a lucrat la lansarea primelor filme din seria James Bond

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi