FOTO Terapie pentru copiii bolnavi de autism la bazinul de înot al lui Răzvan Florea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologul Felix Panait îl învaţă pe micuţ să se bucure de apă FOTO Mariana Iancu

Zeci de copii cu dizabilităţi din Constanţa vor beneficia gratuit de şedinţe de hidrokinetoterapie la bazinul de înot Atena Sport Club, deschis de medaliatul olimpic Răzvan Florea, la Constanţa.

În urma unui protocol încheiat între Asociaţia Centrul de Autism „Marea Neagră“ şi Răzvan Florea, la dispoziţia celor mici sunt puse lunar 40 de locuri: 20 pentru copiii care deja sunt înscrişi la centru, unde urmează alte terapii şi 20 din afara lui.
Fiecare copil va face gratuit opt şedinţe lunar de kinetoterapie. O şedinţă durează o jumătate de oră. Micuţul este asistat de un kinetoterapeut şi de un psiholog.

În apă, atât în bazinul mic cât şi în cel mare, se fac diverse exerciţii fizice, în funcţie de afecţiune: genoflexiuni, rotiri de braţe, de picioare, ridicare de greutăţi (gantere de apă), forfecare de picioare. „Unii copii dau din mânuţe tot timpul şi aceste exerciţii îi ajută să se concentreze, li se întăreşte musculatura“, spun psihologii.
Apa din bazinul mic este sărată şi are o temperatură de 31 de grade Celsius, iar cea din bazinul mare este apă dulce şi are o temperatură de 29 de grade Celsius.
„Vreau să-i ajutăm pe aceşti copii. Şi ei au nevoie de mişcare, să înveţe să înoate, să se dezvolte armonios“, a spus Răzvan Florea.

Cine beneficiază de terapie

De şedinţele de hidrokinetoterapie poate beneficia orice copil care a fost diagnosticat cu autism, sindrom Down, retard mintal, tetrapareză spastică.
Ce trebuie să facă un părinte pentru ca micuţul să fie inclus în acest program? Să depună o cerere însoţită de un aviz de la medicul curant şi unul de la medicul de familie. Adresa Centrului „Marea Neagră“ este strada Andrei Mureşanu, nr. 8. Pentru mai multe informaţii pot suna la numărul de telefon 0727321809.

Alexandros, primele lecţii

Printre primii copii care au avut parte de o lecţie în bazinul mic a fost şi Alexandros Dimitrios, care are aproape patru ani. Mama lui ne mărturiseşte că el este diagnosticat cu ADHD şi tulburări în spectrul autismului. Cum a fost diagnosticat, au mers cu el la Centrul Marea Neagră, acolo unde a început mai multe terapii. „A făcut un progres extraordinar. Nu avea răbdare, se juca haotic, acum înţelege ce îi spun, este răbdător să se uite la desene animate şi recent am fost cu el la cinematograf la un film 3D şi a rezistat 45 de minute“, spune fericită mama. Mai mult decât atât, a început să rostească primele cuvinte.

61 de copii învaţă să comunice

Psihologul Cristina Gemănaru, coordonatorul Centrului Marea Neagră, spune că deşi a cerut ajutor la reprezentanţii mai multor bazine de înot din Constanţa, singurul răspuns pozitiv a venit din partea lui Răzvan Florea. „Este cu atât mai de apreciat gestul, întrucât copiii noştri sunt mai neastâmpăraţi, te înţelegi mai greu cu ei. Şi la acest bazin vin mulţi copii“, a completat psihologul Adrian Gemănaru.
Centrul marea Neagră, deschis în anul 2007, este locul unde copiii cu probleme neuropsihice şi de comportament învaţă să comunice cu cei din jurul lor. În prezent, 61 de micuţi fac diverse terapii: logopedică, ABA (terapie comportamentală aplicată), terapie pentru stimularea senzorială.

Bazinul, inaugurat în urmă cu un an

Bazinul de înot al lui lui Răzvan Florea, de pe strada Avram Iancu, a fost inaugurat în urmă cu un an. Investiţia s-a ridicat la 600.000 de euro. Bazinul are o lungime de 25 de metri şi patru culoare. Doi ani, spune el, a avut cel mai mic cursant.

Autismul, o afecţiune foarte răspândită

Numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în continuă creştere. În evidenţele Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, spune psihologul, sunt 365 de copii, iar medicii neuropsihiatrici vorbesc de un număr mult mai mare – de  1.000 de copii. „Este cea mai răspândită afecţiune. Din păcate, nu există echipament de depistare a acestei afecţiuni în timpul sarcinii, fiind una neurologică“, spune Adrian Gemănaru.