Uliţa Lupilor din Cluj, locul unde, pe vremuri, începea teritoriul animalelor sălbatice. Legendele străzii pe care se află azi Universitatea Babeş-Bolyai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UBB se află pe strada Mihail Kogălniceanu FOTO: Florina Pop

Strada Mihail Kogălniceanu e una dintre vechile străzi ale Clujului care, în trecut, s-a numit Uliţa Lupilor sau Uliţa Lupului. Istoricii cunosc legende care spun povestea numelui străzii, dar nu pot spune cu certitudine că acestea ar fi adevărate.

Uliţa Lupilor din Cluj sau actuala stradă Mihail Kogălniceanu este locul unde s-a ridicat Colegiul Iezuit, rădăcinile actualului UBB, şi unde există o continuitate în ce priveşte învăţământul superior. Istoricii nu ştiu cu certitudine de unde vine numele de Uliţa Lupilor, ci cunosc doar legende care s-au păstrat. O primă legendă, ne explică istoricul Lukács József, face referire la o tradiţie locală care spune că, înainte de ridicarea zidurilor cetăţii, lupii coborau de pe Feleac până-n oraş. Numele străzii, tradus din maghiară, este Uliţa Lupului. În schimb, în latină, strada se numea Platea Luporum, adică Uliţa Lupilor.

O altă ipoteză, legendă, care ar justifica denumirea este că prima gintă maghiră care s-ar fi stabilit în Cluj avea ca animal totemic (simbolic) lupul. ”Erau din neamul lupilor. Dar este doar o ipoteză care nu se susţine”, adaugă istoricul maghiar. Şi arhivistul Vasile Lechinţan spune acelaşi lucru deoarece e cunoscut faptul că strada pe care s-au stabilit, prima dată, maghiarii când au ajuns în Cluj este Uliţa Maghiară, actualul Bulevard 21 Decembrie 1989.

După Unire, în perioada interbelică, Uliţa Lupilor devine strada Mihail Kogălniceanu. ”Atunci, străzile au fost numite după personalităţi care nu aveau neapărat legătură cu Clujul”, adaugă Lechinţan.

Clujenii consideră această stradă artera academică a oraşului deoarece acolo sunt multe instituţii ce au legătură cu învăţământul superior: filiala clujeană a Academiei Române (AR), Biblioteca AR, arhivele judeţene, clădirea Echinox, Colegiul Academic şi Aula Magna, Liceul Teoretic ”Báthory István” şi Colegiul Naţional ”Emil Racoviţă”.

Mai puteţi citi:

Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj a fost inaugurată acum peste 100 de ani de către un ministru din Guvernul Ungariei

Fotografii unice cu Regina Maria, oaspete de onoare al Universităţii din Cluj. Cum arăta diploma pe care a primit-o în 1930

Istoria neştiută a celei mai importante şcoli din Ardeal. Studenţii şi-au împuşcat rectorul, în perioada interbelică