Prejudiciu de 97.000 de euro constatat de Curtea de Conturi Cluj la Institutul de Transplant Renal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT pentru delapidarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. FOTO: Mediafax

Potrivit unui raport de audit al instituţiei financiare, realizat în 2018 pentru anul precedent, Institutul clujean a achitat aparatură medicală de zeci de mii de euro, tablete şi telefoane inteligente, nefolosite de medicii spitalului. Raportul mai arată că un contract încheiat cu Lukmed, clinica medicului Mihai Lucan, a îndatorat Institutul, bani pe care actualul manager speră să îi recupereze

„Adevărul” a intrat în posesia raportului de audit financiar realizat în vara anului 2018 de Curtea de Conturi Cluj cu privire la activitatea din anul 2017 a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Raportul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, care a deschis dosar penal, deoarece s-a constatat un prejudiciu de 439.940 de lei (circa 97.000 de euro la cursul euro-leu din 2018, conform căruia 1 euro valora circa 4,5 lei - n. red.) Din 2018, dosarul se află în faza de cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, la fel ca dosarul de delapidare deschis împotriva medicului Mihai Lucan în 2017 de procurorii DIICOT.

Nou dosar penal privind delapidarea Institutului


 

Raportul de audit realizat de Curtea de Conturi Cluj se referă la anul 2017, când medicul Mihai Lucan era coordonatorul activităţii de transplant a ICUTR. În decembrie 2017, medicul a fost reţinut şi s-a început urmărirea penală împotriva sa pentru delapidarea ICUTR cu suma de circa 5 milioane de lei (circa 1 milion de euro) în perioada 2005-2016. Alături de el au fost acuzaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fiul său, Valerian Ciprian Lucan şi Fofiu Sâmpetrean Dan Emil, directorul administrativ al institutului.

Raportul de audit al Curţii de Conturi Cluj la ICUTR a fost realizat în vara anului 2018, iar instituţia a sesizat organele judiciare. Raportul nu a ajuns la DIICOT, ci la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj.

A dispărut aparatură medicală de 82.000 de euro 



Prejudiciul constatat de Curtea de Conturi în urma verificării activităţii ICUTR din 2017 a fost de 439.940 de lei (97 de mii de euro). Cea mai mare abatere s-a constatat în legătură cu lipsa din gestiune a unei truse de endoscopie urologică şi a accesoriilor acesteia în valoare de 370.338 de lei (circa 82.000 de euro). „Nu se poate determina perioada în care s-au produs lipsurile din gestiune a echipamentelor medicale respectiv dacă acestea a fost livrate în realitate sau sustrase etc ”, notează auditorii.

„Trusa de endoscopie era formată din 10 elemente, iar pe inventor inventar era trecută o singură serie. Practic, nu se ştie ce s-a întâmplat cu aceasta aparatură. Nu ştiu nici eu, pot doar să speculez”, a explicat managerul ICUTR, Silviu Moga.

Tablete şi telefoane inteligente pe banii Institutului



Auditorii au mai constatat că în 2016 s-au cumpărat opt tablete Samsung Galaxy tab şi şapte telefoane inteligente în valoare estimată de 16.426 de lei (3.650 de euro - n. red.) care nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă şi care nu au fost utilizate în cadrul Institutului. De asemenea, au fost cumpărate abonamente de voce şi de date pentru fiecare aparat. În plus, Institutul a continuat să plătească contractele cu Vodafone, compania care a livrat aparatura, deoarece rezilierea contractului înainte de martie 2018 ar fi determinat penalităţi de întârziere în valoare de 35.150 de lei, se arată în raport. Tabletele au costat, în medie, 974 de lei bucata, în condiţiile în care au fost însoţite de abonamente scumpe de date. Cel mai scump telefon achiziţionat a costat 2.408 lei, preţul real fiind mai mare având în vedere că s-a achiziţionat cu abonament pe doi ani. Ţi în cazul acestora managerul ICUTR, Silviu Moga, a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat cu ele, şi nici cine le folosea.

„Nu erau inventariate activele, datoriile şi capitalurile”



Auditorii au mai constatat că la ICUTR „nu a fost efectuată inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor aflate în patrimoniul entităţii şi nici înregistrarea în evidenţa contabilă a rezultatelor acestora cu respectarea tuturor prevederilor legale în domeniu.” Moga a mai precizat că institutul s-a constituit parte civilă în dosarul penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj: „Noi trebuie să recuperăm prejudiciul constatat de Curtea de Conturi, dar asta nu înseamnă că pe parcursul procesului nu putem să solicităm şi alte sume”. Moga spune că a primit în 2018 o informare de la Parchet cu privire la începerea urmăririi penale şi apoi i s-au cerut câteva informaţii despre angajaţii Institutului, iar de atunci nu a mai auzit nimic în legătură cu dosarul.

Institutul de Transplant Renal şi-a revenit


În raportul Curţii de Conturi se menţionează verificarea unei petiţii înregistrate la Curtea de Conturi în martie 2017. „În urma controalelor efectuate de echipele de control din cadrul Ministerului Sănătăţii s-a constatat că, datorită modalităţii de lucru stabilită prin contractele de prestare servicii încheiate de fosta conducere a ICUTR Cluj-Napoca cu SC Lukmed SRL Cluj-Napoca (spitalul privat al medicului Mihai Lucan - n. red.) a dus la subfinanţarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi a condus la acumularea de arierate”.

Silviu Moga a explicat: „Casa de Asigurări de sănătate plăteşte în funcţie de complexitatea şi de numărul operaţiilor executate. Contractul cu Lukmed prevedea că pacienţii operaţi în spitalul privat vor fi îngrijiţi la Institut. Pentru îngrijirea pacienţilor Casa plăteşte foarte puţin, astfel s-au acumulat datorii importante de peste 500.000 de euro”.  

În raportul de audit financiar se mai arată că, după ce ICUTR Cluj-Napoca nu a mai prelungit contractul cu Lukmed SRL, activitatea operatorie a reintrat în normal, iar încasările de la CAS asigură funcţionarea curentă a institutului şi plata restanţelor şi datoriilor înregistrate. Acum, Silviu Moga susţine că ICUTR nu mai are arierate mai mari de 90 de zile şi este pe linia de plutire.

Deşi „Adevărul” a solicitat un punct de vedere medicului Mihai Lucan, care activează în continuare, acesta a refuzat să-şi exprime opinia.

Vă recomandăm să mai citiţi:



Cum a ajuns în pragul falimentului unul dintre cele mai prestigioase institute de urologie din ţară. Aparatul care sărăceşte un spital şi îmbogăţeşte o clinică privată

VIDEO Percheziţii ale DIICOT la locuinţa lui Mihai Lucan, fost şef al Institutului de Urologie din Cluj. Medicul este suspect de delapidare. Prejudiciul: 1 milion de euro