Campanie „20 de ani în 20 de zile“: Evenimentul anului 1996 - Înmormântarea liniştii românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În septembrie 1996 administraţia clujeană a plimbat un coşciug prin centrul oraşului. Primarul Gheorghe Funar a organizat un marş funebru, în semn de protest faţă de semnarea tratatului de bună vecinătate cu Ungaria, în 16 septembrie 1996.

„Circarul macabru al Clujului s-a dat din nou în spectacol”, a titrat a doua zi cotidianul local „Mesagerul transilvan”. Nici restul presei nu a tratat evenimentul cu mai multă indulgenţă, „Ziua” punând semnul egalităţii între cele petrecute la Cluj şi manifestările Ku Klux Klan.

Atacul lui Funar

În cursul dimineţii de 16 decembrie, cu ajutorul angajaţilor Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), al căror şef era Liviu Medrea, coleg de partid în PUNR cu primarul, organizatorii au adus în Piaţa Unirii un dric tras de doi cai şi un sicriu, în care au pus o inimă de pluş străpunsă de un cuţit. Aceasta simboliza Transilvania, sfâşiată, în opinia partidului condus de Funar, de Acordul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Ungaria .

Dricul a fost însoţit de patru gropari îmbrăcaţi în negru, care purtau pe spate numele preşedintelui Iliescu, al premierului Ungariei, Horn, al ministrului de externe, Meleşcanu şi al premierului român, Văcăroiu. În spatele acestora, o fanfară intona un marş funebru, însoţindu-i, prin centrul oraşului, spre Cimitirul Central.

În opinia lui Funar, marşul funebru a fost prilejuit de „îngroparea liniştii românilor din Transilvania, ca urmare a semnării Tratatului”. Primarul a declarat că Dumnezeu le-a luat minţile conducătorilor României. „Cred că ei suferă de meningită şi nu sunt internaţi la timp”, spunea atunci Funar.
Sicriul, pe care scria „Tratatul Româno-Ungar”, a fost îngropat în Cimitirul Central, în apropierea Monumentului Eroilor, la aceeaşi oră la care se semna tratatul bilateral, la Timişoara.

Biserica a luat atitudine

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania, a fost primul care a luat atitudine faţă de cele întâmplate. „Marşul funebru organizat de Gheorghe Funar nu a fost în spiritul religios. A fost o caricatură de prost gust, o treabă neserioasă. Cred că politica trebuie făcută la un alt nivel”, declara acesta.

La 12 ani de la cele petrecute atunci, analiştii sunt mai rezervaţi. „Finalmente, acest gest al fostului primar nu a afectat în vreun fel imaginea Clujului sau a României. Problema nu a fost acest marş, ci Gheorghe Funar în sine şi faptul că a ţinut acest oraş în loc vreme de atâţia ani”, a comentat pentru Adevărul de Seară Sorin Ioniţă, preşedintele Societăţii Academice Române.

CAMPANIE: Ce am făcut în ultimii 20 de ani?

Mai multe pentru tine:
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %