Cererile de carne de ied s-au dublat pentru Paştele din acest an. Cum se găteşte ca să nu cadă greu la stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iezii, la mare căutre de Paşte FOTO Facebook/*Susţinem producătorii locali din Călăraşi

Cererile pentru carnea de ied s-au dublat în acest an faţă de perioada similară a anului trecut. Un motiv este şi preţul ridicat al mieilor, dar şi faptul că iedul este mai uşor de digerat şi nu conţine colesterol.

Comercianţii preferă să vândă online decât să meargă la piaţă, unde rămân cu marfa în galantare, iar comenzile nu au întârziat să apară. 

„Oamenii s-au obişnuit să aibă pe masa de Paşte carne de miel sau de ied. Cum primul este foarte scump anul acesta, mulţi se orientează către carnea de ied. Este mult mai uşoară, nu cade greu la stomac, mai fragedă şi nu are gustul specific, pronunţat, al mielului. S-au făcut deja comenzi. 

Dacă anul trecut vindeam 10-20 bucăţi petnru Paşte, acum cererile s-au dublat. Omul vine şi îl ia gata tăiat de la noi, cu 30 de lei kilogramul. Cei care doresc să-l sacrifice acasă plătesc 20 de lei pentru un kilogram în viu. Avem clienţi fideli care ştiu că marfa noastră este proaspătă, animalele sunt hrănite corespunzător şi bine îngrijite”, explică un fermier din comuna călărăşeană Vâcelele. 

Sunt crescători din judeţul Călăraşi care preferă însă să livreze carne direct acasă, clientului.

 „Un ied de aproximativ 15 kilograme e cel mai bun la carne şi suficient pentru o masă cu 6-8 persoane. Nu este nici mic, dar nici foarte mare pentru a avea o textură a cărnii densă. Mergem şi livrăm la domiciliu ca să fie toată lumea mulţumită. Ne anunţă telefonic sau online data la care doresc şi comanda se rezolvă. Avem animale sănătoase şi crescute liber, carnea e bio”, spune Mihail Stan, din comuna Cuza-Vodă. 

În cazul mielului şi al iedului consumul creşte în special în perioada Paştelui. În restul anului cererea este foarte scăzută. În schimb, conform statisticilor, românii mânăncă de 10 ori mai multă carne de pui, adică 25 de kilograme pe an şi de 14 ori mai multă carne de porc, peste 37 de kg.

Este bogată în minerale şi slabă caloric

Lygia Alexandrescu, nutriţionist, a precizat că şi carnea de ied este delicioasă, însă gustul şi aroma nu sunt puternice, la fel ca cea de miel. Carnea de ied are un conţinut de proteine similar cu cel întâlnit în carnea de miel, este bogată în minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) şi vitamine (B2, B12 şi colină), însă furnizează mai puţin colesterol faţă de carnea de miel şi este mai slabă caloric.

Nutriţionistul Lygia Alexandru spune că în cazul ambelor feluri de carne, gospodinele trebuie să aibă mare grijă la gătit. Prepararea la cuptor este indicată. "Gătirea cărnii de miel sau ied se va face la cuptor şi carnea se va marina anterior cu plante aromate şi mirodenii tradiţionale în bucătăria românească: cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adăuga vin alb. Pregătirea cărnii de miel/ ied la grătar se va face la foc mic, fără expunere la flacăra directă şi numai după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne", a explicat nutriţionistul.

În opinia sa, ambele tipuri de carne se vor putea consuma cu multă salată de sezon, pentru a le face mai uşor de digerat şi pentru a se asigura un tranzit intestinal facil.

Cum vă feriţi de toxiinfecţie alimentară

Specialiştii atrag atenţia că ambele tipuri de carne sunt greu de digerat, mai ales după o perioadă de şapte săptămâni de post. O atenţie deosebită trebuie acordată şi modului de cumpărare. Cele două tipuri de carne sunt foarte perisabile şi o posibilă toxiinfecţie alimentară poate avea forme de manifestare severe. Aşadar, şi carnea de miel, şi carnea de ied trebuie să fie procurate numai din măcelarii, magazine special amenajate în pieţe sau direct din gospodarii şi depozitate imediat la temperaturi de 0 - 5 grade C. La cumpărare, carnea trebuie să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică, fermă, mirosul să fie plăcut, proaspăt, grăsimea să aibă culoarea albă, nu galbenă, lipicioasă", afirmă nutriţionistul.

Din punct de vedere organoleptic şi nutriţional, carnea de miel este fragedă, are gust plăcut, specific, este o sursă de proteine de foarte bună calitate, este bogată în fier, necesar pentru combaterea anemiei, în potasiu şi calciu, în zinc, mineral cu rol important în echilibrul sistemului imunitar, furnizează o cantitate importantă de vitamina B12, B3 şi acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important în metabolizarea grăsimilor.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: „Au început un război la scară largă şi se comportă de parcă noi suntem de vină“. Bilanţ nou la Kramatorsk: 57 de morţi

Există o ameninţare privind un alt atac rusesc asupra Kievului? Opiniile experţilor