Fructul astronauților s-a „cuplat” cu papanașii și clătitele românești. Detaliile unui produs cu succes neașteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fruct originar din estul Americii de Nord a devenit vedeta unei fabrici din Vernești, județul Buzău. Supranumit „fructul cosmonauților”, aronia a devenit ingredientul „minune” din produsele pregătite de soții Tudor.

În fabrica de la Vernești sunt obținute mai multe sortimente de dulceață FOTO Iulian Bunilă

Sucul de aronia, o licoare de culoare roșu închis cu gust dulce-acrișor, se vinde ca pâinea caldă, iar pentru a face față comenzilor, cei doi buzoieni au fost nevoiți să mărească producția. La fel de cerută este și dulceața de aronia, preferată în special de gospodine pentru a o adăuga la clătite sau papanași.

În fabrica din comuna Vernești, județul Buzău, se lucrează ca într-un furnicar. Este ziua în care se face dulceață de aronia. Și pe cât de delicios este produsul finit pe atât de migăloasa este pregătirea fructelor.

„Prima etapă este curățarea de codițe și coji. Fructele trebuie pregătite, curățate, spălate, apoi puse la cazan. Este migălos. Trebuie să ai foarte mare răbdare, atenție multă”, ne spune una dintre angajatele fabricii.

Aronia poate fi combinată și cu alte fructe cum ar fi merele FOTO Iulian Bunilă

După ce s-au asigurat că au fost curățate foarte bine, fructele au fost puse la fiert. Totul se face manual și cu foarte mare atenție pentru ca fructele să rămână întregi.

„Fructele merg în cazan, unde stau la pregătire, după care ajung la sterilizat, apoi se șterge borcanul de impurități. Cam asta este pe scurt  procedura la dulceață”, declară Ramona Rătescu, șef echipă

Procesul tehnologic durează până la trei ore, atât cât trebuie pentru a obține același gust ca atunci când dulceața e făcută acasă. Și rețeta are succes. Atât dulceața cât și sucul de aronia sunt foarte căutate. Clienții care le încearcă spun că nu au mai gustat ceva atât de bun.

Procesul tehnologic durează până la trei ore FOTO Iulian Bunilă

În total, au fost prelucrate 70 de tone de aronia. Fructele provin din livada proprie pe care soții Tudor au înființat-o în urmă cu cinci ani, chiar lângă fabrică.

La acel moment, buzoianul a fost primul cultivator de aronia din județ și spune că ideea i-a venit când a citit despre proprietățile acestui fruct minune.

„Vechii indieni foloseau așa ceva pentru răceală și, în genere, de cei care aveau probleme cu circulația. Se pisa această aronia, se punea într-un ceai și dădea drumul la circulație”, explică Marian Tudor, producător de conserve.

Marian Tudor este primul producător buzoian de aronia FOTO Iulian Bunilă

Aronia poate fi combinată și cu alte fructe cum ar fi merele, iar rezultatul este la fel de delicios și cu multe beneficii pentru organism, tot mai apreciate și de români.

„Să știți că oamenii au început să se obișnuiască, în primul rând și datorită faptului că s-a dus zvonul că au foarte mulți antiacizi, polifeni, antocini și multe alte chestii care fac foarte bne organismului”, spune Marian Tudor.

În fabrica de la Vernești sunt obținute mai multe sortimente de dulceață și chiar conserve din legume cum ar fi zacusca de vinete sau de ghebe , fasole în saramură sau castraveți murați. Toate produsele sunt vândute în băcănii din București și Buzău.