Demolarea blocurilor vechi din centrul Buzăului vs. consolidarea şi refacerea faţadelor, planurile foştilor şi actualilor edili pentru înfrumuseţarea centrului oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile vechi strică aspectul pieţei centrale

Autorităţile Buzăului vor să scape de hidoşenia unor blocuri comuniste din centrul oraşului, dar nu prea au soluţii. Dacă vechea administraţie avansa ideea dărâmării lor şi înlocuirii cu blocuri noi, mai înalte, cu o arhitectură potrivită zonei, actuala conducere a primăriei spune că nu poate face altceva decât să consolideze vechile blocuri, fiind clasificate cu risc seismic, şi asta cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Aspectul zonei centrale a municipiului Buzău suferă din cauza unor blocuri construite de comunişti în anii '60. Este părerea tuturor edililor care au trecut prin Palatul Comunal, care au încercat să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea estetică a Centrului. 

Unul dintre cele mai mari proiecte de urbanism anunţate de fosta administraţie viza atragerea de fonduri externe pentru construcţia unor blocuri turn în centru oraşului şi demolarea celor vechi, marcate cu bulină roşie.

Constantin Boşcodeală declara în 2012 că ”în circa patru, cinci ani, avem în plan construcţia unor turnuri cu cel puţin şapte etaje, spaţii comerciale la parter şi locuri de parcare în curtea interioară a blocurilor din centru”. 

”După finalizarea acestuia, vor fi mutate aici toţi locatarii din blocurile vechi, construite în anii '60, iar acestea vor fi demolate. Vom atrage fonduri europene iar pentru proiectul noului edificiu vom organiza concurs de proiecte”, a declarat Constantin Boşcodeală. Boşcodeală mai spunea că un alt avantaj, prin demolarea blocurilor vechi, ar fi fost şi acela al lărgirii străzilor din centru şi îmbunătăţirea traficului auto.

În viziunea viceprimarului Fănică Bârlă, înlocuirea blocurilor vechi din centru cu două construcţii mai înalte era anunţată ca fiind ”cel mai important proiect care vizează municipiul Buzău în ultimii 100 de ani”. 

”Vrem să reprofilăm jumătate din centrul municipiului. Adică, tot ce înseamnă de la Palatul Comunal până la Biserica Sf. Îngeri. Toate blocurile care au avut sau au bulină roşie vrem să le dărâmăm. În locul lor vrem să construim clădiri noi. Vrem să facem un concurs de proiecte de arhitectură, având ca temă reprofiliarea zonei repective”, a declarat în 20120 Fănică Bârlă, viceprimar al municipiului Buzău. 

Foştii edili aveau în proiect să construiască un număr mai mare de apartamente faţă de cel existent pentru a le ceda apartartamente celor care locuiesc în prezent în blocurile vechi, iar alte locuinţe, construite în plus, să fie oferite spre vânzare familiilor de tineri.

„Blocurile vor fi P+6, cât permite zona, pentru a nu depăşi înălţimea Primăriei sau a magazinului Dacia, pentru a avea un front de perspectivă pentru tot centrul, iar de jur împrejurul acestor blocuri, pe lângă noile blocuri ce vor fi construite, reprofilăm tot ce înseamnă parcare, spaţii verzi, cu scopul înfrumuseţării centrului Buzăului. Cu o corectă aşezare pe orizontală şi  echilibrată pe verticală vom câştiga jumătate din spaţiile care sunt acum împrăştiate şi împărţite, şi le vom face unitare”,declara viceprimarul municipiului, Fănică Bârlă. 

Actuala administraţie spune că proiectul ”foştilor” este o utopie

Blocurile vechi din centru sunt o problemă şi în spatele actualei garnituri din conducerea Primăriei, mai ales că aceste construcţii sunt catalogate cu risc ridicat la cutremur. Consideră însă utopică ideea promovată de echipa lui Boşcodeală, de a le dărâma pentru a face loc altor blocuri. Potrivit viceprimarului Ionuţ Apostu, soluţia cea mai bună o constituie atragerea de fonduri externe pentru consolidarea vechilor blocuri şi refacerea faţadei, astfel încât clădirile din punctul zero al oraşului să aibă o arhitectură armonizată cu cea a Palatului Comunal. 

”Chiar ne gândim la o soluţie astfel încât să prindem şi consolidarea blocurilor. Ar putea fi şi fonduri europene, dar din păcate nu avem expertizele tehnice ale blocurilor cu bulină. Nu au existat niciodata la Primărie. Cât priveşte proiectul demolării, este utopic la acest moment. Nu poţi să expropriezi sute de locuitori de vârsta a treia. Singura soluţie este consolidarea cu centură în exteriorul actualelor imobile”, a declarat viceprimarul Ionuţ Apostu.