Cum a luat naştere Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, organism condus de Ion Iliescu în 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, organism provizoriu al puterii de stat cunoscut ca CPUN, a luat naştere în anul 1990 şi a fost condus de Ion Ilescu.  Noul organism a funcţionat doar câteva luni şi a luat naştere în urma unor discuţii pe care reprezentanţii partidelor înfiinţate după Revoluţie le-au purtat cu reprezentanţii Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN).

La sfârşitul lunii ianuarie 1990, mai multe partide politice nou înfiinţate în urma Revoluţiei din 1989 au organizat un protest faţă de acapararea puterii de către Frontul Salvării Naţionale, după cum se precizează pe wikipedia. Ca răspuns la manifestaţia de amploare organizată de noile partide, „susţinătorii Frontului Salvării Naţionale au devastat sediile partidelor politice de opoziţie“.

CPUN „trăieşte“ câteva luni

La începutul lunii februarie 1990, reprezentanţii partidelor politice nou înfiinţate şi cei ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale au început o serie de discuţii. În urma acestora, s-a decis ca adoptarea legilor şi a decretelor să nu se mai facă de către Consiliul Frontului Salvării Naţionakle, ci de un nou organism: Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională.

De asemenea, s-a stabilita ca structura CPUN-ului să funcţioneze după o schemă simplă: 50% din locuri să fie ocupate de foşti membri ai CFSN, în timp ce alţi 50% să fie oameni din noile partide politice înfiinţate. Consiliul Provizoriu a luat naştere oficial pe 9 februarie 1990 şi s-a desfiinţat câteva luni mai târziu, pe 18 iunie.

Ion Iliescu, preşedintele Consiliului

În scurta viaţă pe care a avut-o Consiliul, acesta l-a avut ca preşedinte pe Ion Iliescu, iar vicepreşedinţii au fost Ion Caramitru, Cazimir Ionescu, Károly Király, Radu Câmpeanu şi Ion Mânzatu. În cele aproximativ cinci luni de activitate, în cadrul Consiliului au fost organizate mai multe şedinţe care au fost şi televizate.

„Principala realizare a CPUN este votarea legii electorale conform căreia s-au desfăşurat alegerile din 20 mai 1990. La dezbaterile privind legea electorală a fost respinsă cererea manifestanţilor din Piaţa Universităţii de a se interzice participarea la alegeri a foştilor activişti ai Partidului Comunist Român, conform punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara“, precizează aceeaşi sursă.

Pe aceeaşi temă:

Aurelian Ghiorghiu- primul şi singurul primar de judeţ. Timp de câteva luni a condus Consiliul Provizoriu de Uniunea Naţională de la Satu Mare, înfiinţat în 90

Spre aducere aminte. Erou al Constanţei: Barbu Dănescu, primul lider post-revoluţionar

Mai multe pentru tine:
„Regele nu e bine deloc!” Planurile pentru înmormântarea lui Charles sunt schimbate chiar acum!
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur