Un mall se transformă în fabrică de becuri şi lustre. Câte sute de noi locuri de muncă vor fi disponibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul comercial Armonia, lăsat de izbelişte de opt ani, a fost cumpărat de o firmă din China care a anunţat că va angaja sute de oameni şi că va produce componente electrice pentru toată Europa.

Deschis în urmă cu aproape un deceniu, complexul comercial „Armonia” din Brăila a avut încă de la început probleme complicate. Aflat pe centura oraşului, dar pe o rută destul de puţin circulată (DN2B) şi departe de zonele locuite, mallul s-a zbătut din greu să supravieţuiască însă, după doar nouă luni de funcţionare (în 2009), a fost închis, iar în 2011 a intrat în faliment, lăsând în urmă datorii de 28 de milioane de euro.

Aproape opt ani, imensa investiţie (totul a costat 45 de milioane de euro) realizată de compania britanică Red a rămas de izbelişte, în câmp, iar investitorii s-au chinuit degeaba să vândă sau să închirieze cei 37.000 de metri pătraţi de construcţii şi cele 20 de hectare de teren.

De-abia în ianuarie 2017, complexul a fost cumpărat, cu 15 milioane de euro,  de către omul de afaceri de origine siriană Mohamed Alabdi (proprietarul unui „lanţ” de ferme zootehnice din Bărăgan), care iniţial a anunţat că vrea să modernizeze şi să redeschidă mallul.

Apoi, acesta a declarat că vrea să dezvolte acolo o fabrică de componente pentru industria auto, pentru ca la începutul lunii aprilie a acestui an să vândă mallul Armonia, cu un profit de cinci milioane de euro, către compania chineză Liting Universal Grup (care şi-a deschis în acest scop o subsidiară la Brăila - Glorious Lighting SRL – din 17 martie 2017).

Deşi oficial nu a comunicat nimic către mass-media, cumpărătorul chinez a avut câteva întâlniri cu primarul Brăilei, Marian Dragomir, prilej cu care s-au aflat o serie de amănunte despre planurile de viitor. Dragomir a declarat presei că investitorul i-a mărturisit că vrea să îşi deschidă aici prima sa fabrică din Europa. Liting Universal Group va produce la Brăila becuri, corpuri de iluminat pentru uz casnic şi pentru industria de componente auto.

„O parte din construcţie va fi folosită pentru producţie, iar pe o parte din terenul adiacent se va încerca atragerea unor parteneri asiatici ai companiei, în anii următori. Vor să aibă la Brăila un centru european pentru producţie şi operaţiuni. Compania va începe producţia în iarna acestui an cu circa 200 de angajaţi şi va creşte în trei ani la 600 de salariaţi“, a declarat Marian Dragomir.

Administraţia locală brăileană a început demersurile pentru obţinerea statului de parc industrial pentru amplasamentul Armonia. În acelaşi timp, chinezii au obţinut de la primărie promisiunea că se vor reapara străzile din zonă (lucrare prinsă în bugetul pe 2017, de altfel) şi că transportul angajaţilor va fi rezolvat prin înfiinţarea unei linii de autobuz cu staţie în faţa fabricii.

În ceea ce priveşte falimentul mallului Armonia, analizele ulterioare au arătat că a fost cauzat de trei factori: criza economică mondială, amplasamentul greşit (se pare că studiul de fezabilitate s-a bazat pe date eronate legate de obiceiurile de consum ale populaţiei din zonă) şi deschiderea unor centre comerciale concurente, aflate mult mai la îndemâna cumpărătorilor.