Colecţionarul reclamelor de altădată. „Doamnelor, notaţi bine: calitatea face economie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reclamă la ghete FOTO arhivă personală

Florian Ciobanu este un colecţionar aparte: a strâns mii de reclame, unele vechi de 150 de ani. Colecţia lui este o parte a istoriei României, deoarece reclama, „sufletul comerţului“, cum este denumită, ne prezintă o altă faţă, mai puţin cunoscută, a evoluţiei societăţii româneşti.

Florian Ciobanu este născut în Craiova, însă de 18 ani trăieşte în Bucureşti. A lucrat în mai multe agenţii de publicitate, însă de zece ani, a renunţat şi se ocupă de propria microintreprindere. Nu a renunţat definitiv la relaţia cu publictatea şi a continuat să-şi întreţină pasiunea pe care o are încă de când era copil, aceea de a colecţiona reclame vechi româneşti. Florian Ciobanu colecţionează aceste reclame vechi de aproape 25 de ani.

A umblat, a căutat, a cumpărat şi a reuşit să strângă 30.000 de exemplare de reclamă. Şi nu oricum, ci în original. Colecţia lui cuprinde ziare, reviste, afişe, materiale de propagandă etc. Piesele din colecţie pot fi văzute în expoziţiile la care Florian Ciobanu participă sau pe pagina de Facebook „Reclame Vechi Româneşti 1840-1995“.

„Colecţia mea de reclame este o formă vizibilă de a împărtăşi valorile trecutului nostru publicului de astăzi dar, mai ales, tinerilor. O oglindă retrovizoare către piaţa noastră de publicitate din trecut. Aceste expoziţii se vor a fi scurte introspecţii în istoria ilustrată a publicităţii româneşti.  Mi-am urmat pasiunea şi cu puţin noroc şi misiunea colecţiei. Un muzeu destinat lor, un spaţiu în care să se recreeze atmosfera perioadelor respective în care să regăsim inclusiv produse, ambalaje sau diverse obiecte folosite în campanii. Noi nu suntem nemuritori, dar reclamele pot deveni“, spune Florian Ciobanu.

Florian Ciobanu FOTO arhivă personală

Despre colecţia sa, Florian Ciobanu spune că nu poate vorbi în mod special numai despre o reclamă. „Fiecare are ceva special. Unele îmi plac pentru că sunt foarte amuzante, chiar dacă au numai text. Altele au şi un vizual interesant, dar sunt câteva care au o grafică spectaculoasă, în general unele cromolitografii de sfârşit secol XIX- început de secol XX semnate de desenatori sau artisti plastici consacraţi“.

Primul ziar al colecţiei lui este un exemplar al „Curierul Romanesc“ editat de Heliade Radulescu, în februarie 1830. „Acest periodic, publicat într-o duminică, acum 187 ani, este primul ziar pe care îl deţin în cadrul acestei colecţii din care, aproape zilnic, scanez şi împărtăşesc câte o reclamă sau «anunciu». «Curierul Românesc» a pus bazele presei scrise de astăzi, fiind primul ziar cu apariţie constantă pe parcursul a trei decenii“, afirmă colecţionarul.

5.000 de periodice şi programe de teatru

Florian Ciobanu a deschis de curând la Arad expoziţia „Reclame vechi româneşti“, în care prezintă câteva dintre piesele colecţiei sale.

Selecţia cuprinde piese din trei perioade distincte: antebelic, interbelic şi perioada comunistă – conţinând atât printuri (afişe, ziare, reviste), cât şi obiecte reprezentative pentru designul de produs de larg consum al acelor vremuri. Expoziţia va fi deschisă până la mijlocul lunii octombrie, la Muzeul Preparandia. Vizitatorii pot vedea reclame la loz în plic, la ceară de parchete Victoria, la produse ale Uzinei Tractorul Braşov, la berile Ursus, Timişoreana şi Arbema, băuturile răcoritoare şi la multe ale produse. 

FOTO: arhivă personală

Colecţia lui deţine şi peste 5.000 de periodice şi programe de teatru. O parte a colecţiei sale (afişe, materiale de propagandă, periodice) se află în expoziţii permanente. De-a lungul timpului, a avut expoziţii la Cramele Rhein Azuga, la IAA România şi Librăria Cărtureşti Verona. Timp de trei ani, colecţia sa a fost expusă la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. „Îmi doresc ca în cele din urmă colecţia mea să se concretizeze într-un muzeu al reclamelor din România care să ilustreze felul în care se făcea publicitate la noi în diverse perioade. Îmi doresc, de asemenea, să duc la capăt proiectul muzeului virtual“, spune Florian Ciobanu.

Pagina de Facebook a fost creată în 2010, iar prin intermediul ei Florian împărtăşeşte zilnic cu fanii săi reclame vechi romaneşti ce nu au mai fost niciodată publicate în România pe internet, din diverse categorii de produse şi servicii sub mottoul: „ca să ne înţelegem prezentul, trebuie să ne cunoaştem trecutul“.
„Pagina este apăruta din dorinţa de a împărtăşi tinerilor exemple din istoria ilustrată a publicităţii romăneşti. În primele trei săptămâni de activitate a câstigat 7.000 de fani“, a declarat Florian. În prezent pagina are 118.220 de fani.

FOTO: arhivă personală

Colecţia impresionantă a lui Florian Ciobanu conţine doar originale, nu scanuri sau printuri. El îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, dar în momentul în care are solicitări participă la expoziţii în judeţele ţării. Stă aclo câteva zile la dispoziţia vizitatorilor pentru a le da detalii despre colecţie sau despre o reclamă anume.

Reclama sufletul comerţului

Câteva dintre sloganurile acestor vremuri, apărute pe afişe sau ambalaje, sunt elocvente pentru a vedea că sintagma „reclama este sufletul comerţului“ era bine cunoscută de înainţaşii noştri. Iată câteva exemple: „Doamnelor, notaţi bine: calitatea face economie. Preferaţi numai încălţămintea Negreanu!“; „Din coşniţa zilnică, să nu lipsească conservele Speranţa! Conservele Speranţa sunt delicioase!“ şi „Nimic nu-i mai plăcut decât rasul cu lama Diamond“. 

Vă mai recomandăm: 

Cei mai mari colecţionari de cactuşi din Vestul României. Îngrijesc peste 3.000 de exemplare rare, spectaculoase, pretenţioase FOTO

"Tineri colecţionari din România". Costumul popular sălăjean, expus la Muzeul Etnografic al Transilvaniei