A stat un an în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o . Şerban Ciobanu, tânărul acuzat de uciderea medicului Cicalex a fost achitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a făcut un an de închisoare, pe nedrept, şi după s-a luptat timp de trei ani în instanţăpentru a-şi dovedi nevinovăţia, Şerban Ciobanu, tânărul de 29 de ani din Zimnicea , acuzat de uciderea medicului de la Cicalex, a fost achitat prin hotărâre definitivă. Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul făcut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman.

Crima de la Cicalex a şocat opinia publică din Alexandria în 2012. Doctorul veterinar Romeo Băeţică a fost găsit aproape fără suflare, pe câmp, bătut cu bestialitate, în dimineaţa zilei de 5 octombrie 2012. Medicul veterinar, în vârstă de 68 de ani, a murit câteva zile mai târziu la spital, fără a apucă să nominalizeze agresorul.

Primele cercetări ale anchetatorilor au condus către Cătălin Anton, fost angajat al abatorului Cicalex, disponibilizat cu puţin timp înaintea incidentului.

În mod ironic, procurorul criminalist, care a preluat cazul, Traian Nedelcuţă, a constatat că principalul suspect către care duceau toate indiciile era nimeni altul decât vecinul său de bloc, Anton Cătălin. Audiat, principalul suspect a dat mai multe declaraţii în contradictoriu. El a fost cel care l-a indicat ca participant la crimă pe tânărul Şerban Ciobanu, medic veterinar ,fost angajat şi el al firmei Cicalex.

În ciuda faptului că declaraţiile lui Anton au fost contradictorii şi s-au schimbat de cel puţin patru ori pe parcursul audierilor, procurorul  le-a acordat credibilitate şi Şerban Ciobanu a fost reţinut. 

Anton a recunoscut omorul,în vreme ce tânărul de la Zimnicea şi-a susţinut cu tărie nevinovăţia. Deşi la dosar nu au existat probe împotriva sa şi nici urmă de ADN la locul faptei,Şerban Ciobanu a stat închis 12 luni. Părinţii lui Şerban Ciobanu au susţinut şi ei nevinovăţia fiului şi, de a lungul procesului, au adus martori în favoarea copilului lor, au cerut strămutarea procesului, invocând faptul că cel care le acuză copilul este vecin cu procurorul care anchetează cazul. 

Dosarul întocmit de procuror a stat pe rol la Tribunalul Teleorman vreme de doi ani. În lipsa probelor, Şerban Ciobanu nu a putut fi condamnat, el pledând în permanenţă pentru nevinovăţie. Cătălin Anton şi-a recunoscut fapta şi a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

În octombrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti  a admis în parte recursul făcut de Şerban Ciobanu, înlocuind arestarea preventivă cu obligaţia  de a nu părăsi ţara, tânărul fiind eliberat. Procesul a continuat, iar în septembrie 2014 Tribunalul Teleorman a dispus achitarea lui Şerban Ciobanu. Sentinţa a fost contestată, tot la Curtea de Apel, de catre Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman si Anton Cătălin. Soluţia finală a fost dată ieri , Curtea de Apel respingând ca nefondată contestaţia făcută de Parchet.

”Solutia pe scurt: Dp.689/A- În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.p.p., respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, partea civilă Băeţică Bogdan Victorius şi inculpatul Anton Marius Cătălin Împotriva sentinţei penale nr. 94 din 9.09.2014, pronunţată de Tribunalul Teleorman - Secţia penală, În dosarul nr. 4227/87/2013.la act că inculpatul Ciobanu Paul Şerban Ionuţ a fost reţinut şi arestat preventiv În cauză de la 9.10.2012 la 8.10.2013 inclusiv. În baza art. 275 alin.2 C.p.p., obligă pe inculpatul Anton Marius Cătălin la plata sumei de 1000 lei, cheltuieli judiciare către stat În apel, onorariul avocatului din oficiu (300 lei) urmând a fi avansat din fondurile MJ. Definitivă'.Pronunţată Înşedinţă publică azi, 7.05.2015.”, se arată în soluţia curţii

Cine plăteşte ?

Cele 12 luni petrecute după gratii au fost pentru tânărul medic veterinar Şerban Ciobanu mai mult decât un coşmar. Astfel de cazuri pot fi catalogate drept abuzuri, iar victimele sunt îndreptăţite de lege să ceară despăgubiri pentru privarea de libertate  pe nedrept.

Pentru abuzul comis împotriva sa, tânărul are tot dreptul să dea în judecată reprezentanţii justiţiei care l-au acuzat pe nedrept. Întrebat dacă va face acest lucru, Şerban Ciobanu nu a vrut să comenteze.