Statistică îngrijorătoare privind cazurile noi de cancer apărute într-un oraş din România. Primarul cere o lege pentru monitorizarea calităţii aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O statistică îngrijorătoare furnizaă de Ministerul Sănăţii, ca urmare a unei solicitări formulate de deputatul Florin Roman, indică creşterea cazurilor de cancer, în ultimii ani, în municipiul Sebeş.

Controverse cu privire la situaţia îmbolnăvirilor de cancer din municipiul Sebeş există de mai mulţi ani. Au fost şi sunt invocate în continuare posibile legături între creşterea ratei îmbolnăvirilor şi poluarea industrială, mai ales de la emisiile fabricii de formaldehidă de pe platforma industrială a oraşului. În Sebeş trăiesc circa 24.000 de locuitori.

Reprezentanţii Ministeriului Sănătăţii susţin că secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia nu raportează Direcţiei de Sănătate Publică Alba date cu privire la numărul cazurilor de cancer, defalcat pe localităţi (având în vedere domiciliul pacientului) ci tipurile de cancer, categoriile de vârstă afectate, sexul pacieţilor şi mediul de provenienţă (urban sau rural). DSP deţine, însă, un studiu bazat pe datele pe care le au medicii de familie.

”Dintr-un studiu efectuat de către SDP Alba pe zona Sebeş, după consultarea bazelor de date de la medicii de familie din judeţ, vă punem la dispoziţie datele de mai jos, pe municipiul Sebeş, cu precizarea că pacienţii aflaţi în evidenţe la medicii de familie urmează/au urmat un tratament fie la SJU Alba Iulia, fie la alte clinici universitare şi spitale cu secţii de oncologie din ţară”, se arată în documentul făcut public de deputatul Florin Roman.

Situaţia prezentată de Ministerul Sănătăţii – cazuri noi de cancer în Sebeş, pe ani:

Anul 2014 – 128 de cazuri

Anul 2015 – 72 de cazuri

Anul 2016 – 102 cazuri

Anul 2017 – 154 de cazuri

Anul 2018 – 160 de cazuri

Anul 2019 (primele 3 luni) – 57 de cazuri

Numărul total de cazuri înregistrate la nivelul judeţului Alba:

Anul 2014 – 786 de cazuri

Anul 2015 – 798 de cazuri

Anul 2016 – 770 de cazuri

Anul 2017 – 589 de cazuri

Anul 2018 – 537 de cazuri

Anul 2019 (primele 9 luni) – 252 de cazuri

Cel puţin la nivelul anului 2018, aproape 30% dintre cazurile noi de cancer semnalate în Alba, sunt la Sebeş. Potrivit unul alt document al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, în data de 23 mai 2019, au fost efectuate măsurători de scurtă durată în două puncte din Municipiul Sebeş, în cartierul Mihail Kogălniceanu nr. 46 şi la staţia meteorologică Sebeş, pe DN 7. ”Concentraţia de formaldehidă determinată a fost de 0,0038 mg/mc în cartierul Mihail Kogălniceanu, respectiv sub limita de detecţie instrumentală la staţia meteorologică din Sebeş”, se arată în document.

Primarul Dorin Nistor a reacţionat după publicarea acestor date statistice şi solicită Ministerului Sănătăţii publicare unor studii privind starea de sănătate a populaţiei şi adoptarea de către Parlament a unei legi de monitorizare a aerului. ”În acest moment, Municipiul Sebeş este pe ultima sută de metri în procedura de achiziţionare a laboratorului mobil pentru măsurarea calităţii aerului, conform contractului de achiziţie publică nr. 70452/30.08.2019, laborator care va fi livrat până la finele anului în curs. Aparatul va furniza date care vor fi permanent afişate pe un panou amplasat într-o zonă de maximă vizibilitate din oraş, precum şi pe site-ul oficial al instituţiei, date la care toţi cetăţenii vor avea acces neîngrădit. Având în vedere acordurile de mediu semnate de România cu instituţiile Uniunii Europene, precum şi preocuparea crescândă a societăţii româneşti faţă de problemele de mediu, în calitate de primar al Municipiului Sebeş, solicit tuturor instituţiilor abilitate din România – Parlamentul României, Guvernul României prin Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii, ca în cel mai scurt timp posibil să susţină legiferarea obligativităţii monitorizării transparente a calităţii aerului din oraşele României, prin instrumente omologate şi informaţii date publicităţii în mod constant”, spune primarul din Sebeş.

Nistor mai solicită Direcţiei de Sănătate Publică Alba ”ca în cel mai scurt timp posibil să ofere un tablou complet al stării de sănătate a populaţiei din judeţul Alba”. ”Municipiul Sebeş a solicitat, în repetate rânduri, date oficiale privind starea de sănătate a populaţiei, răspunsul primit invocând lipsa bazelor de date”, mai afirmă primarul Sebeşului.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Meşterii populari din Apuseni care realizează opere de artă din lemn în sticle cu ţuică

 

Cele mai întinse şi cele mai mici oraşe din România. Câţi oameni trăiesc în localităţi de sute de kilometri pătraţi

 

Cerere de extrădare emisă pe numele unui afacerist controversat, anulată. Povestea lui Dorel Tamaş, primul miliardar din Alba