Alba Iulia: Supă şi sărmăluţe de Revelion pentru pacienţii internaţi în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarii spitalului pregătesc masa pentru Revelion

Bucatele alese vor fi servite în noaptea de Revelion şi în ziua de Anul Nou. Meniul va fi va fi unul cu mâncăruri tradiţionale. Preparate mai „uşoare“ vor primi doar pacienţii trecuţi la regim alimentar.

Secţiile Spitalului  judeţean de Urgenţă Alba vor  fi ocupate de Anul Nou la jumătate din capacitate.Vor rămâne sub supravegherea medicilor aproximativ 370 de pacienţi, cei mai mulţi pe secţiile ATI, Chirurgie, Ortopedie şi Cardiologie.

„Noi am decis ca pacienţii care vor rămâne internaţi de Anul Nou să aibă parte de mâncăruri tradiţionale, asta ca să mai uite puţin că se află pe patul de spital, de Sărbători. Costurile pentru masa servită pacienţilor,  în seara de Revelion şi în ziua de Anul Nou,  sunt suportate integral din bugetul spitalului şi se ridică la cel mult 6.000 de lei“, a spus Doru Drăgan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

În mod normal, pacienţii trataţi în cel mai mare spital din Alba  beneficiază de o raţie zilnică de hrană de 7 lei, sumă alocată de Ministerul Sănătăţii.

Mâncăruri tradiţionale

Serviciul de Preparare Hrană din cadrul Spitalului a ţinut cont în alcătuirea meniului de Anul Nou de recomandările medicilor curanţi, care ştiu cu exactitate ce fel de hrană i se potriveşte fiecărui pacient în parte.

„Pe lângă alimentele de bază, cum ar fi brânzeturi, salam, legume, ori făinoase, pacienţii care rămân pe secţiile spitalului  vor primi  în seara de Revelion o cină mai consitentă decât în zilele obişnuite, care va include şi preparate din carne. Pentru prânzul din ziua de Anul Nou, cei şase bucătarii vor prepara o supă tradiţională, sărmăluţe cu smântână. Şi preparatele la grătar vor bucura papilele gustative ale pacienţilor. Nu vor lipsi nici dulciurile. Pacienţii care ţin regim nu vor putea consuma toate aceste feluri de mâncare, dar am ales preparate mai uşoare, cum ar fi carnea de pui şi supele“, a explicat Simona Mihalcea, asistent dietetician la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Pacienţi mulţumiţi

„Nu poate decât să mă bucure faptul că vom avea mâncare bună de Anul Nou, mai ales că e prima dată când, de Revelion, nu sunt alături de familie şi prieteni.  Măcar mai uităm puţin de problemele medicale pe care le avem. Medicii mi-au spus că trebuie să mai rămân sub supraveghere până săptămâna viitoare.  În urma unui accident rutier am suferit o intervenţie chirurgicală la piciorul drept“, a spus Teodor Cibu, de  43 de ani din Cugir, internat pe secţia de Ortopedie.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba  are 763  de paturi şi deserveşte aproximativ 390.000 de locuitori. Media anuală a bolnavilor internaţi aici este de 34.000-35.000 de persoane.