Invazia roboților. Ce joburi vor supraviețui și care vor dispărea în viitorul nu foarte îndepărtat

0
Publicat:

Dezvoltarea puternică a Inteligenței Artificiale va duce la dispariția multor locuri de muncă, în special a celor cu caracter repetitiv. Vor rămâne, însă, meserii precum cea de asistentă medicală

Meseria de șofer este între primele care ar putea dispărea din cauza AI FOTO Ioan Buciumar
Meseria de șofer este între primele care ar putea dispărea din cauza AI FOTO Ioan Buciumar

Robotica și Inteligența Artificială au venit peste omenire ca o furtună, iar mașinăriile sunt pe cale să înlocuiască milioane de joburi. În timp ce oamenii cred că roboții vor înlocui doar joburile din producție, ei sunt, de fapt, capabili să înlocuiască asistenți juridici, taximetriști sau administrator de credite.

Deja, un chatbot e capabil să scrie e-mailuri, versuri sau eseuri la un nivel similar cu cel uman. Ce determină posibilitatea înlocuirii unui job de către inteligența artificială este repetabilitatea lui. Astfel, putem să ne dăm seama care sunt cele mai susceptibile locuri de muncă în care roboții ar putea lua locul oamenilor, potrivit Stars Insider.

Șoferii sunt între primii vizați, mai ales după ce Tesla a făcut salturi importante în această tehnologie. Google a testat mașini care au parcurs mii de kilometri fără șofer, iar Uber deja a „angajat” mașini automate care preiau clienții.

Joburile din bănci, în pericol

Analiștii de credite sunt și ei în pericol, mai ales că, atunci când vine vorba de prelucrare matematică a datelor, computerele sunt mult mai rapide și precise. Operatorii de mașini-unelte sunt și ei în pericol, mai ales că tehnologia a avansat și ea în domenii mai tradiționale, cum ar fi tâmplăria sau construcțiile.

Asistenții din achiziții publice au și ei o muncă ușor de îndeplinit de inteligența artificială. Chiar dacă vedem că deciziile se iau tot de către arbitrii din teren, aceștia ar putea fi și ei înlocuiți în viitorul apropiat. Deja tehnologia a progresat foarte mult în acest domeniu și deciziile inteligenței artificial ear ptea reduce nemulțumirile fanilor și sportivilor.

Casierii bancari sunt deja înlocuiți în bună parte de ATM-uri, dar ei ar putea dispărea complet, așa cum este foarte probabil să se întâmple și cu colegii lor ofițeri de credite sau chiar cu agenții fiscali care se ocupă cu calculul datoriilor către stat, operațiuni care pot fi făcute mult mai rapid și precis de AI.

Asistentele medicale, greu de înlocuit

Agenții de telemarketing sunt și ei în pericol, mai ales că un robot poate suna fără să obosească și poate avea aceeași energie și aceeași atitudine, indiferent cât de mulți și cât de tare țipă clienții la el. Tendința este ca joburile care implică mai puțină interacțiune umană să dispară.

Greu de înlocuit de AI sunt asistentele medicale FOTO Ioan Buciumar
Greu de înlocuit de AI sunt asistentele medicale FOTO Ioan Buciumar

Nu vor putea fi înlocuite joburi ca psihiatru, fizician, dentist, profesor universitar, directorii din HoReCa, terapiști, asistente medicale, artiști, dar și personal care ar părea, la o primă vedere, mai ușor de înlocuit. Este vorba chiar de către cei care lucrează în industria roboticii, dar și de ingineri și tehnicieni din mecanică.  

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite