Ziarul "Zimbrulu şi Vulturulu" - evaluat la cinci milioane USD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

publicului de peste 50 de ani şi include cea mai scumpă gazetă din lume, un ziar scos pe vremuri la Iaşi, "Zimbrulu şi Vulturulu", a cărui valoare este estimată la câteva milioane de dolari.

publicului de peste 50 de ani şi include cea mai scumpă gazetă din lume, un ziar scos pe vremuri la Iaşi, "Zimbrulu şi Vulturulu", a cărui valoare este estimată la câteva milioane de dolari. Valoarea gazetei este dată prin faptul că a fost francată cu opt mărci "Cap de bour". Colecţia "Roberto Tomasini" mai cuprinde şi plicuri cu mărci "Cap de bour" din diverse emisiuni, pe care apar ştampilele Jassy (Iaşi), Foltitcheni (Fălticeni), Tekutscs (Tecuci), Roman şi Piatra. Potrivit specialiştilor, piese din cele patru emisiuni româneşti care au devenit valori incontestabile din punct de vedere filatelic şi istoric au făcut parte din colecţii de renume, precum Caspary, Duveen, Rothschild, Ferrari de la Renotiere sau Burrus. Mai mult, câteva piese au aparţinut chiar regelui Carol al ll-lea.

O provocare pentru statul român
Ministerul Culturii a lansat un program prin care a alocat fonduri importante pentru recuperarea unor obiecte de patrimoniu care au ajuns pe căi mai mult sau mai puţin oculte la diverşi colecţionari. Ar fi un prilej neaşteptat de a reîntregi patrimoniul naţional pe căi oficiale, potrivit conceptului că orice ţară nu scapă nicio ocazie de a aduce pe tărâmurile natale valorile naţionale care în decursul timpului s-au risipit în lume. Tot mai multe voci avizate în domeniu avertizează că, dacă statul român nu va acţiona pentru a aduce în ţară "Zimbrulu şi Vulturulu", întreaga colecţie va fi definitiv pierdută pentru statul român. În alte state, serviciul de Poştă, Banca Naţională sau consorţii de bănci comerciale ar face eforturi substanţiale pentru ca piesele Colecţiei "Tomasini" să fie recuperate. Mai mult, ar fi o idee inspirată ca autorităţile competente să încerce, cu acordul proprietarului colecţiei şi al organizatorului licitaţiei, să organizeze în ţară o expoziţie cu piesele ce vor fi puse în valoare, întrucât cei care cunosc valoarea exponatelor ar putea avea un cuvânt de spus, poate pentru ultima dată, pentru recuperarea acestui tezaur.