VIDEO Londra, dincolo de convenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Regatului Unit este fabuloasă, un oraş deopotrivă tânăr şi conservator, cosmopolit şi morocănos, ceţos şi cochet. Londra e mai mult decât inima financiară a lumii şi o oază de libertate. Londra e Oraşul. Cu majuscule.

Pictorul Juan Barreto este un personaj din „Rătăcirile fetei nesăbuite", un roman pe care Mario Vargas Llosa l-a scris când n-a mai fost tânăr. Juan Barreto era un hipiot insolvabil şi simpatic.

A murit pe la pagina 120 şi ceva, după o viaţă promiscuă şi aproape fericită. A murit de SIDA. Cu câteva pagini înainte de treaba asta spunea aşa: „Eu am treizeci şi cinci de ani şi, după cum ai văzut, vârsta asta, aici în Earl's Court, înseamnă bătrâneţe".

Autorul îi cam dă dreptate: „Tinereţea fizică şi psihică a locuitorilor acelui cartier londonez mă făceau să mă simt un preistoric. (...) Cartierul respiră muzică, o viaţă fără bârfe ori calcule, o mare doză de naivitate, dorinţa de a trăi clipa dincolo de morală şi valori convenţionale, căutând o plăcere care respingea vechile mituri burgheze ale fericirii".

Când începe bătrâneţea

Londra, Londra tânără, aşa e: dincolo de morală şi de convenţii. Bunăoară, în Soho găseşti orice: cluburi colosale pentru toţi şi pentru fiecare, baruri speciale pentru lesbiene tinere şi confuze, gay care umblă în chiloţi şi cu coroane mari, regale, pe cap, pendulând între petreceri punk deocheate.

Fumează, tutun sau ierburi relativ tolerate, în faţa cârciumilor. În Londra, fumatul e interzis în toate localurile. Nu insistaţi. N-are rost. Englezii ştiu să-şi respecte regulile. Acum, clişeul: cine s-a plictisit de Londra înseamnă că s-a plictisit de viaţă.

Toate barurile, toate, sunt pline de bere, de oameni morţi de beţi şi foarte vii. Soho e o nebunie, vintage şi futurist în acelaşi timp. Şi, da, la treizeci şi cinci de ani eşti bătrân, dar chiar nu contează.

Miroase a ceaţă şi a ploaie

Londra cealaltă, Londra conservatoare, mândră, clasică e mult dincolo de Europa. E altfel şi e copleşitoare. Începe cu maşinile care circulă în alt sens decât pe continent, cu cabinele telefonice roşii şi cu parcurile ei crude, cu Tamisa verde şi indiferentă.

Obiectivele turistice sunt cunoscute: Big Ben, Buckingham Palace, Parlamentul, Muzeul Madame Tussauds, Tower Bridge, British Museum, Trafalgar Square, Turnul Londrei, Westminster Abbey, Catedrala „Saint Paul", Hyde Park , Picadilly Circus şi magazinul Harrods. Dacă rataţi ceva, nu vă îngrijoraţi. Oricum veţi da orice pentru a reveni în Londra aceasta capricioasă şi întunecată, care miroase a ceaţă şi a ploaie.

A treia Londră, Londra cosmopolită, e un amestesc de rase, limbi, arome şi tradiţii. Foştii supuşi au venit în capitala Imperiului şi nu vor mai pleca. Londra aceasta babeliană are parfum de Pakistan şi India, te priveşte uneori cu ochii oblici sau face rugăciuni la ore fixe, cu capul întors spre Mecca.

O formă de război civil

„Bucătăria engleză este o formă de război civil", spunea, într-un interviu, Traian Ungureanu, ziaristul român stabilit de două decenii la Londra. Ungureanu ştie: unii englezi vor să le facă rău altor englezi dându-le să mănânce alimente fără gust şi nuanţe.

Pentru o naţie de marinari, "fish and chips" înseamnă de-ajuns. În schimb, există ceaiurile de la ora 5 şi acele prăjiturele maro pentru care orice gurmand rezonabil ­şi-ar da câţiva ani din viaţă.

Londra e un oraş fără pauze, o mirare continuă şi necesară. Londra te schimbă, îţi goleşte buzunarele şi te face mai bogat pe dinăuntru. Despre asta e vorba.

Cât costă o excursie reuşită

-Mâncarea e relativ ieftină (până în 15 lire o masă).
-Un abonament la metrou pentru o zi costă până în 10 lire.
-Intrarea la un muzeu gen Madame Tussauds este aproximativ 25 de lire.
-Cazare găsiţi cu 50-60 de lire pe noapte la hotel de două stele.
-Biletele de avion luate din timp, la o companie low cost, nu costă mai mult de 150 de lire. Dacă vreţi să zburaţi cu British Airways, pregătiţi-vă peste 200 de lire.

Minunile din capitala Angliei

-Schimbarea gărzii la Palatul Buckingham.
-Shoppingul pe Oxford Street sau Covent Garden.
-O tură în London's Eye, de unde metropola se vede perfect.
-Mişcarea acelor în Big Ben.
-Tower Bridge, la apus. Puţine sunt locurile în care lumina şi întunericul se unesc aşa.
-Zona financiară a oraşului, adică inima financiară a lumii. Clădirile moderne respiră nu doar bunăstare, ci şi, mai ales, bun-gust.