SONDAJ România, divizată de intervenţia militară în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacrimile sirienilor care au demonstrat împotriva lui Assad la Bucureşti nu i-au impresionat prea tare pe români FOTO Reuters

Numărul românilor care se opun unei intervenţii armate împotriva regimului de la Damasc este aproape egal cu cel al românilor care sunt de acord cu atacul.

Timp de o săptămână, peste 200 de lideri din lumea întreagă vor discuta despre problemele fierbinţi de pe glob la New York, unde se desfăşoară cea de-a 68-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Una dintre principalele teme este războiul civil din Siria, soldat cu peste 110.000 de morţi din martie 2011 şi până în prezent. 

Problematica siriană a fost tratată îndeajuns de mult în ultimele săptămâni în presa românească, încât aproape trei sferturi dintre români sunt la curent cu războiul purtat peste mări şi ţări, taman în Orientul Mijlociu. 

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“, 73,7% din români spun că au auzit de conflictul din Siria, în timp ce doar o cincime oferă un răspuns negativ. Numărul nonrăspunsurilor este la rândul său mic (5,6%). Aşadar, vorbim despre o performanţă mediatică, având în vedere că subiectele externe se bucură de o notorietate mai mică decât cele de politică internă.

Întrebaţi dacă se justifică o intervenţie militară în Siria în contextul utilizării de arme chimice de către forţele guvernamentale împotriva propriei populaţii,  35,4% din români răspund afirmativ, iar 37,5% se opun unei asemenea acţiuni. Potrivit aceluiaşi sondaj, 27% din respondenţi nu vor sau nu pot comenta acest subiect. Bărbaţii sunt mai degrabă de acord cu intervenţia în Siria, arată sondajul, iar cei care se opun cel mai mult unei acţiuni militare sunt persoanele în vârstă. Sondajul „Adevărul despre România“ a fost realizat în perioada 10-17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3%.

România rămâne în contact cu Siria

În România, există un număr considerabil de sirieni care fie s-au refugiat, fie s-au mutat din diverse motive. Comunitatea siriană a organizat, în ultimii doi ani, proteste puternice faţă de guvernul de la Damasc, acuzat de atrocităţi împotriva poporului, însă acestea nu s-au materializat într-o răcire a relaţiilor diplomatice bilaterale. România continuă să fie singura ţară din Uniunea Europeană care are ambasadă la Damasc.

Inspectorii ONU revin la Damasc

În timp ce liderii lumii se reunesc la New York, inspectorii ONU se întorc astăzi în Siria, cu scopul de a ancheta cu privire la folosirea armelor chimice, a declarat ieri Serghei Riabkov, un adjunct al ministrului rus de Externe. Astfel, experţii internaţionali onorează o invitaţie lansată de guvernul Assad.

Dacă guvernul sirian va preda întreg arsenalul chimic, conflictul extins la nivel internaţional s-ar putea stinge cu o soluţie diplomatică. În caz contrar, preşedintele Barack Obama a declarat că SUA vor ataca Siria şi fără un mandat de la ONU. Există însă informaţii că Assad a scos deja din ţară o parte din arsenal şi l-a dus în Irak şi Liban. 

Citeşte şi:

VIDEO Scenariul lui Băsescu: Criza din Siria poate lovi în Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat luni la Adevărul Live, acordându-ne un interviu în care a atins cele mai acute probleme ale societăţii româneşti.

VIDEO Traian Băsescu, despre conflictul din Siria: România nu are resurse militare pentru o operaţiune

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, de la Palatul Cotroceni, că, în cazul în care se va ajunge la o intervenţie militară în Siria, România va fi un partener politic al aliaţilor săi, dar nu are resurse militare pentru o operaţiune de o asemenea anvergură.

Traian  Băsescu: „Avem probleme legate de prezenţa cetăţenilor români în Siria. În acest moment, e pregătită repatrierea a 19 cetăţeni români“

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi seară, o conferinţă de presă referitoare la ultimele evenimente din spaţiul public, care au legătură cu Preşedinţia: situaţia din Siria, scrisoarea lui Zgonea, ridicarea Ordinului „Steaua României“ acordat lui Tokes.

Mai multe pentru tine:
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”