Video „Rolul rețelelor de socializare va fi din ce în ce mai mare pentru orice mișcare socială”. Cum s-a declanșat o revolta de amploare pe internet

0
Publicat:

O știre falsă – un emigrant musulman a ucis trei fete- a aruncat Marea Britanie în haos, cu sute de mii de britanici violenți pe străzile regatului. „Adevărul” a analizat, cu expertul în comunicare Radu Delicote, ce pot autoritățile din România învăța din această criză.

Sute de britanici au fost arestați la protestele violente. FOTO: Captura BBC

Revoltele din Marea Britanie au izbucnit după ce postări online distribuite masiv au identificat în mod greșit un criminal. Este vorba despre o persoană care a ucis trei copii și a rănit mai mulți cu ajutorul unui cuțit.

În mod eronat, despre el s-a spus că este un emigrant musulman, fapt care a declanșat furia britanicilor asupra străinilor. Poliţia a intervenit după ce mai multe hoteluri care găzduiesc solicitanţi de azil au fost atacate duminică în Anglia. Peste 800 de persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor cu Poliție. Sute de polițiști au fost răniți. 

O știre falsă de pe un site anonim a fost amplificată cu ajutorul algoritmilor de pe rețele sociale, semănând furie în rândul populației, iar asta a dus la proteste violente.

Poliția a dezmințit afirmațiile a doua zi după ce au apărut, spunând că suspectul s-a născut în Marea Britanie, dar a fost prea târziu - răul a fost făcut.

Totul a pornit de la o știre falsă de pe un site dubios

Site-ul de la care a pornit totul - Channel3Now - este un site fără căsuță redacțională care adună știri despre decese, crime, accidente de peste tot din lume, publicând informații fără a respecta standardele jurnalistice. Un angajat a declarat pentru BBC- că doar pentru că au cumpărat de la un cetățean rus canalul de YouTube nu înseamnă că site-ul are legături cu Rusia.

BBC a realizat o analiză a conținutului de site, a discutat cu mai mulți reprezentanți ai acestuia și a concluzionat: „Ceea ce am găsit pare a fi o operațiune comercială care încearcă să adune știri despre crime în timp ce câștiga bani pe rețelele sociale. Nu am găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile că dezinformarea Channel3Now ar putea fi legată de statul rus”.

Efectele revoltelor – copiii vor învăța despre dezinformare 

Secretarul pentru Educație din Anglia a anunțat că va revizui curicula de studiu, iar copiii din Anglia vor învăța cum să recunoască conținutul extremist și dezinformarea online.

Bridget Phillipson a declarat pentru The Guardian că lansează o revizuire a curriculum-ului în școlile primare (6-11 ani) și secundare (11-15 ani) pentru a încorpora gândirea critică în mai multe materii și pentru a înarma copiii împotriva „teoriilor putrede ale conspirației”.

Un exemplu în acest sens: elevii analizează articolele din ziare la lecțiile de engleză într-un mod care ar ajuta la diferențierea poveștilor inventate de reportajele adevărate.

În lecțiile de calculator, aceștia ar putea fi învățați cum să identifice site-urile de știri false după designul lor, iar lecțiile de matematică pot include analiza statisticilor în contextul unei știri.

Phillipson, parlamentarul laburist pentru Houghton și Sunderland South, a declarat pentru Sunday Telegraph: „Este mai important ca niciodată să oferim tinerilor cunoștințele și abilitățile pentru a putea contesta ceea ce văd online.”

Oamenii au distrus mașini și clădiri unde sunt cazați imigranții. FOTO: Captuă Channel 4

Amenzi pentru rețelele sociale care permit distribuirea conținutului fals

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie intenționează să modifice legea, astfel încât să permită penalizarea rețelele sociale, dacă acestea nu înlătură conținutul fals care poate crea vătămare sau daune, relatează Reuters.

Guvernul britanic ia în considerare modificări ale Legii privind siguranța online menită să reglementeze companiile de social media.

Legea, adoptată în octombrie anul trecut, dar care nu urmează să fie pusă în aplicare la începutul anului viitor, permite guvernului să amendeze companiile de social media cu până la 10% din cifra de afaceri globală în cazul în care încălcă normele.

În prezent, companiile s-ar confrunta cu o amendă doar dacă nu reușesc să controleze conținutul ilegal, cum ar fi incitarea la violență sau discursul care incită la ură. Modificările propuse ar putea determina autoritățile să sancționeze companiile dacă permit să fie distribuit conținut „legal, dar dăunător”, cum ar fi dezinformarea.

Ce învăță România din revoltele care au îngrozit Anglia

Radu Delicote, expert în comunicare, cadru didactic asociat la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, a fost întrebat de „Adevărul” ce strategie de comunicare ar putea fi adoptată pentru a se evita astfel de situații în România?

„Răspunsul în sine este pe cât de simplu, pe atât de complex: elementul principal de propagare a fost social media, cu precădere grupurile facebook sau canale de tip whatsapp groups unde și de unde persoanele respective și-au luat informațiile. Rolul jucat de rețelele sociale este și va fi din ce în ce mai mare, mai pregnant și mai definitoriu pentru orice tip de mișcare socială”, a explicat specialistul.
El crede că problema cea mai mare are legătură cu comunicatorii politici.

„Din păcate, mediul politic este prea puțin pregătit astăzi să facă față la acest tip de comunicare. Ca să înțelegem mai bine, este strict explozia benzinei (dezinformarea, propagarea mesajelor pe social media) versus focul de lemne. Ambele ard, doar că prima va fi puternică, directă și flacăra mare. A doua este lentă, greoaie și reactivă”, a detaliat acesta.

Singura strategie care să micșoreze cât de cât riscurile este să comunici rapid, eficient, transparent, este specialistul de părere.

„Fiecare minut contează și fiecare minut în plus poate face diferență dintre protest și revolta, dintre nemulțumire și vuiet social, dintre acceptare și deturnare politică”, concluzionează el.

Sute de britanici au fost arestați. FOTO: Captura BBC

„Ura este clickbait. Iar algoritmii de social media îl pun pe steroizi”

Într-o analiză a publicației „The Conversation” se arată că „strategia prin care se încearcă verificarea informațiilor false și obligarea companiilor social media să elimine conținutul instigator la ură e greșită. Un alt mesaj va apărea pur și simplu în locul fiecăruia care este eliminat. Oamenii care plantează propagandă sunt mult mai avansați în metodele lor decât oamenii care încearcă să-i oprească. Ei nu se gândesc la mesaje, ci la public. Ura este clickbait. Iar algoritmii de social media îl pun pe steroizi”

„Definițiile noastre de lucru ale propagandei sunt iremediabil depășite, deoarece toate se concentrează pe mesaj” – se arată în analiza citată.

Iar mesajul este lipsit de importanță deoarece propagandiștii vor spune orice pentru a genera clicuri, venituri sau putere.

Dacă ceea ce spun ei este eliminat de pe rețelele sociale, vor găsi pur și simplu o modalitate diferită de a le spune aceleași lucruri oamenilor la care încearcă să ajungă. „Între timp, ei pot pretinde că sunt victime ale cenzurii. Ei fac mai degrabă apel la emoție decât la raționalitate și, deși mesajele lor sunt în egală măsură ridicole și deranjante pentru noi, ceilalți, totuși câștigă o audiență. Prin urmare, pe acea audiență – mai degrabă decât pe mesaje – ar trebui să ne concentrăm” – mai arată sursa citată.

Este mai bine să identifici „silozurile”, bulele de pe rețelele sociale și să lucrezi cu membrii lor. „Odată ce am identificat silozurile de informații, putem viza algoritmii care le creează și pe cei care sunt vizați sau izolați. Putem apoi media și ameliora problema prin a ajunge la aceste grupuri, cheltuindu-ne energiile introducând puncte de vedere alternative, noi simboluri și mituri fundamentale”, arată specialiștii.

Actorii rău intenționați sunt mai mult decât pregătiți să „inunde zona cu rahat”, așa cum spunea consilierul lui Trump, Steve Bannon. „Acest lucru face imposibilă eliminarea dezinformării, dar, gândindu-ne mai întâi la public, putem, poate, să-i găsim pe cei pierduți și să-i îndrumăm prin furtună” – concluzionează analiza citată.