Piramidele din Egipt, construite din piatră sintetică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru specialişti susţin această teorie bizară în ultimul număr al revistei "Sciences et Vie"

"Sciences et Vie" a publicat în ultimul său număr un articol conform căruia pietrele misterioaselor construcţii ar fi fost fabricate din piatră sintetică printr-un procedeu similar preparării betonului.
Bazându-se pe cercetările a patru oameni de ştiinţă, publicaţia îşi pune întrebarea dacă pietrele extrase din carierele de calcar din apropiere erau aşa de mari.
"O idioţenie", susţin egiptenii
Această teză "este o idioţenie totală. Blocurile sunt din calcar. Compoziţia lor a fost studiată în mai multe rânduri de chimişti", afirmă revoltat patronul unui magazin de antichităţi egiptene, Zahi Hawass.
şi egiptologul american Mark Lehner, un mare specialist în piramide, s-a întrebat de unde provin aceste blocuri de piatră, dar a trebuit să admită că nu puteau să provină din altă parte decât din carierele de calcar de pe platoul Gizeh, deoarece cimentul nu fusese încă descoperit.
Alte teorii: construcţie realizată de extratereştri
Cea mai impunătoare piramidă din Egipt fost construită între anii 2700-2500 î.CH., din ordinul faraonului Keops. Ea a fost considerată prima minune a lumii. A fost ridicată pe o suprafaţă de 54.000 mp, înălţimea monumentului fiind de aproximativ 140 m ceea ce echivalează cu două catedral e Notre-Dame, suprapuse. Bucăţile de piatră au fost aduse din munţii care se află la est de fluviul Nil.
De-a lungul secolelor, Marea Piramidă a stimulat imaginaţia oamenilor. S-au făcut speculaţii cum că ar fi fost construită ca observator astronomic sau că este o simplă construcţie geometrică a unei civilizaţii demult dispărute sau că ar fi o construcţie realizată de civilizaţii extraterestre.
Cei mai mulţi arheologi acceptă însă teoria că piramidele din Egipt nu au fost decât mari morminte ale faraonilor.