Hibele care au dus la refolosirea stimulatoarelor de la morți
0Dificultățile de finanțare a Programului național de boli cardiovasculare, lipsa unor reglementări legale care să permită verificarea strictă a cheltuielilor, dar și lăcomia umană au creat condiții pentru apariția unui caz precum cel al medicului din Iași, Dan Tesloianu, acuzat de procurori că ar fi pus unor pacienți cardiaci stimulatoare recuperate de la persoane decedate.
Programul național de cardiologie a simplificat mult accesul pacienților cu boli cardiovasculare la dispozitivele medicale de care au nevoie. Programul se derulează prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar, din când în când, mai apar situații de criză, și nu puține. Ele se pot rezolva însă repede printr-o prioritizare a pacienților care sunt urgențe.
Prof.dr. Vlad Iliescu, medic primar de chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară II de la Institutul de cardiologie „C.C. Iliescu“ din București, explică în ce fel poate fi manageriată o astfel de situație de criză temporară: „Am mai fost în situații, chiar recent, să nu putem face operații programate, ci doar urgențe, pentru că nu mai aveam fonduri. Și Casa ne cerea explicații și hârtii. Dar, pentru operațiile de urgență, am păstrat și am rezolvat problema“.
Chiar și în condițiile unei eventuale incapacități a Casei de Asigurări, ține să sublinieze profesorul, nu se justifică o practică de tipul celei de la Iași: „Nu se poate justifica o prostie cu altă prostie. Sau o hoție cu altă hoție. Nu cred că e de justificat în niciun fel“.
Pacienți: managementul este groaznic
Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, subliniază că în cazul de la Iași este vorba în primul rând de lăcomia unora care profită de anumite lipsuri: „Într-adevăr, la Spitalul Județean «Sfântul Spiridon» din Iași, există un management groaznic. Actualul manager aproape că a desființat departamentul de achiziții și spitalul se confruntă cu foarte multe lipsuri de materiale sanitare și medicamente. Dar asta este o altă discuție“.
Acesta adaugă că, prin resterilizare, un dispozitiv medical sau anumite componente se pot distruge – motiv pentru care ele sunt și recomandate ca fiind de unică folosință – plus că medicul ieșean Dan Tesloianu nu avea vreun control al calității dezinfectantului, astfel încât să garanteze că pacientul nu va fi infectat. „A procedat cât se poate de greșit. Mai mult decât atât, a luat și bani de la pacienți, în condițiile în care aceste dispozitive în mod normal se pun gratuit. În ultimii ani, Programul național de cardiologie a început să funcționeze mai bine, s-a adus un număr mai mare de dispozitive medicale, astfel încât o asemenea de procedură nu se justifică nicicum. Și dacă dispozitivele lipseau de la dumnealui din spital, pacienții respectivi puteau fi trimiși la Institutul de cardiologie de la Iași, la Cluj-Napoca, la București. Puteau fi transferați rapid pentru a li se pune stimulatoare la alte unități care aveau asemenea dispozitive. Dumnealui trebuia să facă o asemenea procedură. Și dacă primea refuzuri de la toate instituțiile sanitare care aveau competență în astfel de operații, trebuia să discute în consiliul medical și să vadă ce este de făcut“, afirmă Vasile Barbu.
Din 2021, reamintește reprezentantul pacienților, avem în România o ordonanță care spune foarte clar că asemenea dispozitive nu pot fi reutilizate: „Actul normativ nu se referă doar la stimulatoarele cardiace. Sunt incluse și dispozitivele ortopedice, endoproteze vasculare, stenturi, sondele traheale, urinare și altele. Refolosirea este interzisă categoric pentru că nimeni nu poate garanta că prin resterilizare produsul respectiv ajunge la parametri funcționali astfel încât să nu afecteze siguranța pacientului“.
Lăcomia, singurul motiv
Potrivit lui Barbu, până în 2008, în România, a fost manifestă o criză a dispozitivelor medicale de tipul celor utilizate în cardiologie, dar, după aprobarea Programului național de boli cardiovasculare, aceasta s-a atenuat foarte mult: „Nu mai știu ca, din spital, cineva cu competență în astfel de proceduri să fi recurs la reimplantarea de la pacienți decedați. Știu că, până acum câțiva ani, la un spital din București se refoloseau sondele traheale, dar la același pacient, nu la altul. Furtunurile de la aparatele de ventilat – care sunt de unică folosință în mod normal – se spălau și se resterilizau chiar în secție, fără să se respecte anumite proceduri care să garanteze – să zicem – sterilizarea. Și asta la câteva spitale renumite din București. Dar produsele în sine erau de unică folosință. La noi, pentru că lipseau și șefii de secție, managerii spitalelor nu aveau altă soluție și nu se putea bloca funcționarea terapiei intensive, recurgeau la o asemenea metodă. Dar, din 2021, nu mai este voie. Pentru că s-au transpus și în legislația din România regulamentele europene care dau posibilitatea de alegere, în anumite condiții. Iar România a ales să nu refolosească“.
În cazul Tesloianu, conchide Vasile Barbu, lăcomia umană rămâne singurul motiv pentru care medicul a făcut ce a făcut.
Pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de situații, România ar trebui să-și îmbunătățească legislația. „De exemplu, CNAS și casele județene nu au cum să facă audit clinic, să verifice. Ei doar plătesc și atât. În mod normal, ei trebuie să aibă și posibilitatea ca ceea ce plătesc, ceea ce decontează, să fie și corect făcut. Pentru că, dacă serviciul medical respectiv nu este făcut corect, pacientul ajunge la complicații și cheltuielile cresc. Și atunci, Casa trebuie să poate să urmărească și eficiența cheltuirii banilor. Și aici trebuie intervenit“, conchide Vasile Barbu.
Mărturii dramatice ale victimelor cardiologului Dan Tesloianu
Între timp, sute de victime se luptă în fiecare secundă pentru viaţa lor, iar mărturiile acestora sunt tulburătoare. Unii dintre ei povestesc cum au fost aruncaţi pe masa de operaţie fără prea multe explicaţii, cum li s-au montat aparate care n-au funcţionat niciodată sau cum au pierdut oameni dragi la nici două luni de la intervenţii.
”A mai fost folosit și a fost tăiat”
O femeie din Iași nu-şi găseşte liniştea de când a aflat în mâinile cui şi-a pus viaţa. În urmă cu doi ani ajungea în cabinetul cardiologului Tesloianu. Imediat, începea coşmarul. „S-a întâmplat totul foarte repede, de pe o zi pe alta. M-am trezit pe masa de operaţie. Ultimul fir pe care trebuia să mi-l monteze, din discuţiile pe care le auzeam între ei, era prea scurt şi nu ajungea să fie conectat cu partea corpului unde trebuia să fie introdus. Acel fir era prea scurt pentru că a mai fost folosit o dată şi a fost tăiat“, povestește, sub anonimat, una dintre victime.
Aparatul nu a funcționat niciodată și au apărut complicaţii care au aruncat-o pe femeie la graniţa dintre viaţă şi moarte. „Am făcut pericardită şi pleurezie. Aproape moartă. Acel dispozitiv n-a funcţionat niciodată. Nu funcţionează nici acum. Dar complicaţiile mi-au distrus viaţa“, mărturisește pacienta medicului cardiolog Dan Tesloianu.
Din informații făcute publice până în prezent, reiese faptul că cel puțin doi dintre cei 238 de pacienţi care au primit stimulatoare de la cadavre au murit. O fiică îşi plânge părintele şi îşi strigă revolta în faţa unui medic care s-a crezut Dumnezeu. „A intrat în intervenţie ştiind că i se va monta un aparat mai performant. Ceva cu trei sonde. În timpul operaţiei, mi-a povestit tata că şi-au dat seama că, în timp ce îl operau efectiv, că o a treia sondă care trebuia montată nu se potrivea aparatului respectiv şi au decis să schimbe aparatul cu totul“, spune, sub anonimat, fiica unuia dintre pacienții decedați.