Studiu OMS: Remdesivirul nu are efect substanţial asupra şanselor de supravieţuire a pacienţilor cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentul cu Remdesivir nu are efect substanţial asupra şanselor de supravieţuire a pacienţilor cu Covid-19, arată un test clinic realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aducând o lovitură semnificativă speranţelor de a identifica medicamente existente pentru a trata boala provocată de coronavirus, scrie Financial Times, care a consultat o copie a studiului.

Rezultatele testului, care a analizat efectele Remdesivirului şi ale altor trei potenţiale scheme terapeutice la 11.266 pacienţi spitalizaţi, a concluzionat că niciunul dintre tratamente nu a ”afectat substanţial mortalitatea” sau a redus nevoia de ventilare mecanică a pacienţilor, potrivit unei copii a studiului consultat de Financial Times.

”Remdesivir, hidroxiclorochina, lopinavir şi interferon au părut să aibă efect redus asupra mortalităţii în spital”, arată cercetarea.

Rezultatele testului OMS arată de asemenea că aceste medicamente au avut efect redus asupra perioadei în care pacienţii au stat în spital. Cu toate acestea, cercetătorii OMS au spus că ţinta principală a studiului a fost să examineze impactul asupra mortalităţii în spital. Studiul nu a fost încă evaluat de omologii din domeniul ştiinţific.

Remdesivir este unul dintre medicamentele cu care a fost tratat Trump, dar care este folosit şi în România.

Acesta fost dezvoltat de Gilead Sciences, iniţial ca potenţial tratament împotriva Ebola.

Gilead contestă concluziile 

Gilead a declarat pentru Reuters că datele OMS ”par inconsistente” cu cele obţinute în urma unor studii care validează beneficii clinice ale medicamentului său.

 ”Suntem îngrijoraţi că datele care provin din acest studiu mondial deschis nu au fost examinate riguros pentru a permite o discuţie ştiinţifică constructivă”, apreciază laboratorul american.

Administraţia americană a medicamentului (FDA) a autorizat la 1 mai recurgerea în regim de urgenţă la redemsivir în Statele Unite. Ulterior, utilizarea avcestui medicament antiviral experiemental a fost autorizată în mai multe ţări.