Rafila contrazice ipoteza lansată de Tătaru cu privire la existenţa a două tulpini Covid. Cum explică reinfectarea celor trei sibieni, deşi aveau anticorpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul OMS în România, prof. dr. Alexandru Rafila a contrazis ipoteza lansată de ministru Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu privire la existenţa a două tulpini Covid-19. „Eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmaţie atunci ar trebui să poţi să faci o secvenţiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite”, a spune medicul.

Alexandru Rafila consideră că reîmbolnăvirea este posibilă şi ar fi mai multe posibilităţi - pacienţii fie nu dezvoltaseră anticorpii neutralizanţi ai virusului, fie anticorpii au o durabilitate, o persistenţă relativ mică, conform declaraţiilor de miercuri seară, într-o intervenţie la Digi 24.

”Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanţi ai virusului. Probabil că nu cunoaştem, sau nu ştiu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informaţii, dar testele care există pentru determinarea cantitativă şi a tipului anticorpilor nu există în momentul de faţă. Nu în România, nu există ca şi teste comerciale. Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată şi în alte ţări.”, a spus prof. Rafila.

Rafila menţionează că deji nu au fost efectuate studii concludente, s-a observat că aproape 20% dintre pacienţi nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau anticorpii au o durabilitate, o persistenţă relativ mică, făcând posibilă reinfectarea.

”În ceea ce priveşte existenţa a două tulpini, eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmaţie atunci ar trebui să poţi să faci o secvenţiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite.

Adică trebuia să existe la acelaşi pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecţie şi o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienţii au fost reinfectaţi. Atunci poţi să constaţi că a fost într-adevăr diferenţe între cele două tulpini virale. Ori, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susţinerea unei astfel de teorii.”, a spus prof. Rafila, contrazicând ipoteza lansată de medicii de la Sibiu şi susţinută de Nelu Tătaru.

Trei sibieni s-au reinfectat cu Covid-19, prezentând simptome diferite la cele două îmbolnăviri

Trei sibieni care s-au vindecat după ce au fost infectaţi cu coronavirus au ajuns din nou la spital din cauza bolii COVID-19, cu simptome diferite decât cele iniţiale. Este vorba despre un bărbat şi o femeie în vârstă de 69 de ani, respectiv un bărbat de 48 de ani.

„Unul dintre cazuri a fost chiar grav, a fost chiar la terapie intensivă la prima internare, a fost unul din cazurile care a primit plasmă. Deci nu intră în discuţie că testele ar fi fost false. Este cu certitudine o reinfecţie cu o altă tulpină, pentru că şi de această dată pacientul vine cu manifestări clinice. Nu s-a făcut al doilea test întâmplător. A venit cu febră, a venit cu manifestările care sugerau infecţia cu SARS CoV-2 şi acesta a fost motivul pentru care a fost internat din nou. Pledez pentru ideea unei tulpini diferite şi forma pe care o are pacientul în acest moment este diferită. Nu este critică, aşa cum a fost prima dată”, a afirmat medicul şef al Secţiei Clinice Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluţiu.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”