Cum se aleg corect anticoncepţionalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anticoncepţionalele pot fi o metodă contraceptivă pentru femeile cu un partener sexual stabil

Deşi le poţi cumpăra de la farmacie fără prescripţie medicală, pilulele anticoncepţionale ar trebui să se aleagă cu ajutorul medicului.

Pe piaţă există două tipuri de anticoncepţionale: pilula combinată, numită şi pilulă estroprogestativă, care conţine hormonii estrogen şi progesteron, şi pilula care conţine doar progesteron, numită şi pilulă progestativă. Specialiştii spun că sunt de preferat anticoncepţionalele cu doze mici de hormoni, deoarece au efecte adverse mai puţine şi sunt mai bine tolerate de organism. Decizia de a folosi un anumit tip de anticoncepţionale se ia ţinând cont de rezultatele unor analize de sânge şi de anamneză, o discuţie cu medicul despre istoricul medical personal şi al familiei. Mai mult, se iau în calcul şi factorii de stil de viaţă. De exemplu, femeile sănătoase, care nu fumează şi care au până în 35 de ani pot lua fără riscuri pilule combinate estroprogestative.

Cu progesteron pentru femeile care alăptează

Pilulele cu progesteron sunt indicate femeilor care au reacţii adverse supărătoare la anticoncepţionalele combinate, precum durerile de cap. De asemenea, sunt indicate fumătoarelor, fiindcă acestea au un risc mai mare de tromboză dacă folosesc pilula combinată şi femeilor trecute de 35 de ani. Deoarece hormonii din pilula progestativă nu trec în laptele matern, aceste pilule sunt indicate femeilor care alăptează.

Administrate mai mult de 5 ani, periculos

Pilula combinată creşte nivelul colesterolului „bun" din sânge, HDL-colesterol, dar poate avea şi un uşor efect de creştere a trigliceridelor. Administrate pe termen lung (peste cinci ani), anticoncepţionalele cresc riscul de cancer hepatic şi de sân, dar îl scad pe cel de cancer ovarian şi de endometru, arată studiile. Alte posibile riscuri sunt cele de creştere a gradului de coagulare a sângelui, situaţie periculoasă pentru femeile cu varice, care pot ajunge la tromoboze.

Specialistul nostru

Ciprian Pop-Began
asist. univ. obstetrică-ginecologie Spitalul Universitar de Urgenţă Elias

Precauţiile în privinţa administrării anticoncepţionalelor se referă la  administrarea la femeile de peste 35 de ani, fumătoare şi la cele de peste 45 de ani, nefumătoare. Contraindicaţiile se referă, în principal, la modificări cardiace şi sangvine. Pentru efecte optime şi pentru a nu tulbura starea de sănătate, anticoncepţionalele trebuie să fie luate conform prospectului şi recomandării medicului. Dacă se administrează la ore diferite sau persoana uită să ia un comprimat se pot produce tulburări hormonale din categoria tulburărilor menstruale: o menstruaţie precoce, întârziată sau amenoree.