Cocoaşa de smartphone: copiii au probleme cu spatele din cauza jocurilor şi a telefoanelor mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cocoaşa de smartphone: din ce în ce mai mulţi copii suferă de pe urma aplecării asupra dispozitivelor distractive

Un număr mare de tineri suferă de o boală specifică societăţii moderne, numită „cocoaşa de smartphone“. Acest fenomen provoacă o curbură a coloanei care, uneori, se dezvoltă în hernie de disc şi care este rezultatul consolelor de jocuri şi a telefoanelor inteligente peste care stau aplecaţi copiii.

O interzicere a acestor dispozitive nu este o rezolvare, notează „Daily Mail“. În schimb, este nevoie de mai multă atenţie la postura copiilor. Această problemă se întâlneşte în special la copiii între 8 şi 18 ani. Ultima dată când „cocoaşa“ a fost o problemă la această vârstă a fost în urmă cu 100 de ani, atunci când, în Europa, munca în rândul copiilor era la ordinea zilei. 

„Atunci, copiii se cocoşau de la muncă, acum o păţesc din cauza acestor dispozitive. Corpul nu simte diferenţa între aplecarea peste linia de asamblare a unei fabrici sau aplecarea peste telefon pentru a te juca cu el ore întregi“, spune doctorul Andre Soeterbroek. 

„De fapt, este ca şi cum ai creşte bonsai: oasele răspund exact în acelaşi fel ca şi lemnul. Dacă forţezi o anumită direcţie a creşterii timp de mult timp, exact în direcţia aceea va creşte“, adaugă doctorul Piet Van Loon, co-autor al studiului care alertează lumea medicală despre noua boală care îi ameninţă pe copii. 

Pentru a corecta acest obicei al copiilor trebuie corectată postura lor, lucru care a fost uitat în ultima vreme. Părinţii, profesorii de educaţie fizică şi medicii de familie acceptă „cocoaşa“ ca pe ceva normal la un adolescent. „Soluţia nu este interzicerea jocurilor, ci atenţia acordată copiilor“, adaugă cei doi doctori.

Există un test simplu pentru determinarea „cocoaşei de smartphone“: puneţi copilul să se aplece şi să-şi atingă degetele de la picioare, formând un „n“ din picioare. Cei care au o curbură accentuată a coloanei nu vor fi în stare să-şi atingă degetele. 

Adolescenţii care stau cu orele aplecaţi peste un monitor şi îşi forţează coloana vertebrală în exterior pot îndrepta acest lucru prin culcarea pe burtă şi sprijinirea pe coate, sfătuieşte „Daily Mail“.


Citeşte şi:

Problemele de sănătate cauzate de telefonul mobil

Tot mai multe persoane, în special tinerii, deţin un telefon smartphone, pe care îl deschid, oricât de uimitor ar părea, de 150 de ori pe zi. Dar, de cele mai multe ori, nu avem în vedere câte neplăceri ne poate provoca acest obiect aparent inofensiv.

Grosolănia secolului 21: dependenţa de telefon

„Cât timp vă ia să postaţi pe Facebook, noi o să servim politicos persoana din spatele dumneavoastră” sau „Fără Twitter, fără Facebook, fără Instagram, fără Foursquare, fără sms-uri erotice: respectă mâncarea, muzica şi compania ta”. Sunt doar câteva dintre posterele ce pot fi descărcate elegant de pe site-ul Stop Phubbing, casa unei companii globale împotriva unei practici grosolane care ne-a acaparat vieţile.

Campania „anti-butonat“: smarthphone-mania te face să uiţi de buna creştere

Un australian a hotărât să iniţieze o campanie „anti-butonat“, pe motiv că utilizatorii smartphone-urilor nu se mai pot dezlpi de „preţioasele lor“ nici măcăr atunci când sunt nevoiţi să poarte o conversaţie faţă în faţă, comportament care jigneşte interlocutorul.

Studiu: românii, din ce în ce mai interesaţi de gadgeturile inteligente

Interesul românilor pentru dispozitivele smart este în creştere, 62,7% dintre intervievaţi fiind interesaţi să achiziţioneze unul sau mai multe device-uri de acest tip în următoarele 12 luni, conform rezultatelor unui studiu realizat de Samsung Electronics România şi remis „Adevărul“.

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO