Sile Cămătaru, salvat de sudoku

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii cred că Sile Cămătaru vrea să scoată din puşcărie şi doi aghiotanţi Desen Vali Ivan

Sile Cămătaru şi-ar fi cumpărat libertatea cu 150.000 de euro, astfel că procurorii au deschis un dosar.  Motivarea eliberării este halucinantă: deţinutul a dezlegat Sudoku şi a promovat cultura după gratii

Informaţia conform căreia interlopul ar fi plătit 150.000 de euro pentru a ieşi din închisoare a ajuns la anchetatori în contextul în care acesta încerca prin aceeaşi metodă să obţină şi eliberarea a altor doi membri ai clanului său. Cât a fost în penitenciar, Sile Cămătaru era monitorizat pentru coordonarea acţiunilor de proxenetism şi cămătărie a clanului pe care îl conduce, clanul Cămătaru. De altfel, după eliberarea sa din 23 noiembrie 2012, procurorii au şi anunţat întocmirea unui dosar în care liderul interlop este anchetat pentru astfel de fapte. De data aceasta, anchetatorii ţintesc infracţiuni de corupţie, mai exact luare de mită, şi nu de crimă organizată ca până acum. Dosarul a fost deschis la sfârşitul lunii trecute, atunci când un magistrat de la Judecătoria Giurgiu a dispus de unul singur eliberarea condiţionată a lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru.

Se întâmpla luna trecută, pe 19 noiembrie, atunci când Judecătoria Giurgiu avea pe rol contestaţia liderului clanului Cămătaru. Vasile Balint cerea instanţei să admită cererea sa de eliberare condiţionată, deşi comisia pentru eliberări condiţionate din Penitenciarul Giurgiu a respins cererea lui Sile.

Comisia a respins cererea de eliberare condiţionată şi a amânat noua evaluare pentru ianuarie 2013. „Propune amânarea cu două luni. Fixează termen de reiterare la data de 7 ianuarie 2013. Deşi a participat la activităţi educaţionale, nu a fost recompensat“, a fost concluzia unanimă a celor opt membri ai comisiei.

RAPORTUL, IGNORAT. PROCURORUL, AMUŢIT

În sala de judecată, judecătorul a mai aruncat o privire prin dosar. A luat raportul comisiei şi l-a dat la o parte, deşi angajaţii Penitenciarului şi judecătorul delegat au dat aviz negativ pentru Sile Cămătaru. A dat cuvântul avocatului, care a pledat pentru eliberarea clientului său. Acesta a spus instanţei că liderul clanului Cămătaru „a avut un comportament exemplar în penitenciar“ şi că a participat la tot felul de programe în detenţie, inclusiv culturale şi sportive.

La rândul lui, procurorul de şedinţă a luat cuvântul şi a cerut, cu jumătate de gură, respingerea contestaţiei lui Sile. Judecătorul nu a stat mult pe gânduri şi, spre surprinderea tuturor celor care s-au opus, a admis cererea liderului Cămătarilor. Această decizie pare să fi fost şah-mat pentru procurori, care nu au găsit puterea să atace sentinţa, deşi a avut trei zile la dispoziţie pentru a face recurs.

SUDOKU PENTRU ELIBERARE

Săptămâna trecută, judecătorul care l-a eliberat pe Sile Cămătaru a terminat şi motivarea deciziei pe care a luat-o în urmă cu o lună. Magistratul a remarcat activitatea culturală a liderului de clan. A punctat şi faptul că a primit educaţie sanitară, dar şi că a practicat un sport al minţii, Sudoku. „În perioada 21 septembrie 2001 – 19 decembrie 2011, a avut un comportament corespunzător, acumulând 11 recompense şi două sancţiuni disciplinare (din care una anulată), a participat la programe de educaţie prin sport, activităţi de difuzare a culturii «Cei mai de seamă români», concursuri tematice (educaţie sanitară, sudoku, «Ce ştim despre boala psihică»), cursuri de limba engleză, un program de pregătire pentru liberare şi activităţi religioase“, se menţionează în motivarea eliberării lui Sile Cămătaru. După reîncarcerarea din aprilie 2012, Sile nu a fost sancţionat disciplinar, dar nici recompensat, însă „a studiat în biblioteca unităţii“.

SUSPICIUNI DE CORUPŢIE

 Imediat după decizia de eliberare condiţionată a infractorului, Ministerul Justiţiei a trimis o echipă de inspectori pentru a cerceta corectitudinea eliberării lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru.
Surse din Ministerul Justiţiei spun că anchetatorii au aflat despre şpaga plătită de Sile Cămătaru în contextul în care acesta negocia ieşirea altor doi membri ai clanului său. Discuţiile s-ar fi purtat cu aceeaşi persoană care a intervenit pentru eliberarea sa condiţionată. Conform anchetatorilor, suma care ar fi fost plătită este de 150.000 de euro. „Banii s-au dat unei singure persoane, iar Sile încearcă acum scoaterea a doi oameni de-ai săi din puşcărie“, au declarat pentru „Adevărul“ surse din minister.

„NU SUSPECTEZ PE NIMENI DIN COMISIE“

Directorul adjunct al Penitenciarului Giurgiu, şeful instituţiei până la sfârşitul lunii trecute, susţine că niciunul dintre colegii săi care a examinat cererea de eliberare condiţionată a lui Vasile „Sile“ Balint nu a dat de bănuit că ar vrea să îl ajute pe deţinut să iasă din puşcărie. „Noi nu am fost de acord cu eliberarea condiţionată. Dimpotrivă, l-am amânat cu două luni. Nu suspectez pe nimeni din comisie“, a declarat sigur pe el comisarul-şef Florentin Muscalu, întărit de proaspăt numitul şef al instituţiei, Florinel Stănică.

"Noi nu am fost de acord cu eliberarea condiţionată. Dimpotrivă, l-am amânat cu două luni",
Florentin Muscalu, directorul Penitenciarului Giurgiu


Istoricul condamnărilor lui Sile Cămătaru

În aprilie 2008, fraţii Vasile şi Ion Balint (Sile şi Nuţu Cămătaru), mama acestora, precum şi alte rude ale acestora au fost condamnaţi pentru sechestrare de persoane, înşelăciune şi proxenetism. Nuţu Cămătaru a fost condamnat definitiv, la începutul lunii martie 2009, la doi ani şi jumătate de închisoare pentru favorizarea infractorului, fiind achitat pentru complicitate la înşelăciunea lui Shaul Peleg, într-un caz amplu de crimă organizată privind fapte de proxenetism, sechestrare de persoane, şantaj, înşelăciune, cămătărie, recuperări de bani, încasări de taxe de protecţie. Sile Cămătaru a fost condamnat de instanţa supremă la 13 ani de detenţie. Eliberat pe 23 noiembrie 2012.

Mai multe pentru tine:
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă