Povestea elevului român genial, medaliat cu aur la Balcaniada de Matematică. Vrea să facă facultatea în România
0România s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică încheiată în această săptămână la Sarajevo, obținând patru medalii de aur și două medalii de argint. Emanuel Mazăre, elev la Colegiul Național Alexandru Odobescu din Pitești a obținut medalia de aur.
O performanță la vârf ce vine la doar câteva săptămâni după ce Emanuel a obținut premiul I la olimpiada națională de matematică. Unul dintre cei mai buni tineri matematicieni din Europa, Emanuel a luat premiul I la olimpiada națională de matematică și acum doi ani. În ultimii ani, tânărul eminent a câștigat mai multe concursuri importante, reprezentând cu mândrie România la două olimpiade balcanice de juniori, unde a fost medaliat cu aur și argint.
În afară de Emanuel Mazăre au mai fost premiați: Radu Stoleriu, Colegiul Național Emil Racoviță din Iași - medalie de aur; Pavel Ciurea, Liceul Internațional de Informatică București - medalie de aur; Andrei Vila, Liceul Internațional de Informatică București - medalie de aur; Alexandru Ciobotea, Liceul Internațional de Informatică București - medalie de argint; David Ghibu - Liceul Internațional de Informatică București, medalie de argint.
La Olimpiada Balcanică de Matematică au participat echipe din Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (țări membre) precum şi echipe din Algeria, Arabia Saudită, Azerbaijan, Franța, Georgia, Italia, Kazakhstan, Kirgistan, Malaysia, Turkmenistan, Uzbekistan şi Marea Britanie (țări invitate).
„Matematica face parte din viața mea”
„Atât Balcaniada de matematică, cât și olimpiada națională, au fost provocări foarte interesante. Diferența dintre cele două este materia din care se dau subiectele: la faza națională, se dau 2 probleme de algebră liniară și 2 de analiză matematică, iar la Balcaniadă, câte o problema din fiecare dintre cele 4 domenii ale matematicii: algebră, combinatorică, geometrie, teoria numerelor. Pentru Balcaniadă m-am pregătit pe tot parcursul liceului. De asemenea, numărul de ore pe zi în care m-am pregătit este mare, deoarece matematică face parte din viața mea și lucrez din plăcere”, a declarat pentru „Adevărul” Emanuel Mazăre.
La matematică, elevul eminent din Pitești este fascinat să rezolve probleme de geometrie, să descifreze toate proprietățile unei configurații. De asemenea, pentru Emanuel Mazăre problemele de combinatorică sunt foarte frumoase, având în vedere că inspirația și creativitatea sunt esențiale pentru a le putea rezolva.
Tânărul ce are performanțe la vârf la concursurile de matematică spune că va face facultatea în România după terminarea liceului.
„Încă nu am luat o decizie finală cu privire la universitatea la care voi studia, însă, după ce termin liceul, doresc, la facultate, să urmez atât studii în zona matematicii, cât și în zona de computer science. Intenționez să fac studiile de licență în România, deoarece am înțeles că, și aici, se "face carte" foarte mult. La master și la doctorat, cred că voi pleca în străinătate. Dar, deocamdată, primii 4 ani (licență) vreau să îi fac în România”, mărturisește Emanuel.
În timpul liber, îmi place mult să joc badminton, să pescuiesc, să merg cu bicicletă, să înot sau să parcurg pe jos distanțe mai lungi
„Mi-am dat seama că are mare potențial din primul moment când l-am văzut și am comunicat”
„Adevărul” a vorbit și cu Marian Haiducu, primul profesor al lui Emanuel Mazăre, când acesta era elev la școala Mihai Eminescu din Pitești. Un apreciat profesor de matematică, Marian Haiducu a format numeroși olimpici naționali de-a lungul anilor, Emanuel numărându-se printre aceștia.
„Mi-am dat seama pentru prima oară că are un mare potențial pentru a străluci din primul moment când l-am văzut și am comunicat cu el, la începutul clasei a V-a, din discuții nu neapărat matematice la acel moment. Luase primul selecția la clasa a V-a la Colegiul Zinca Golescu Pitești, dar a renunțat pentru a veni la Școală Mihai Eminescu. Era un copil care îl avea în suflet și în minte pe Dumnezeu. Nu a încetat niciun moment să să meargă în fiecare duminică la Biserică (Bisrica din lemn a Universității din Pitești, de pe Gheorghe Doja) unde stă în altar alturi de părintele Claudiu Ionescu. Credința sinceră în Dumnezeu și-o exprima public în orice discuție, cu oricine și sunt convins ca asta l-a ajutat foarte mult. E aici mai mult decât intelect și muncă, e interferență cu ajutorul divin, pe care nu a ezitat să-l recunoască și să-l dea tuturor ca argument de completitudine pentru reușitele lui. Cel mai important lucru este cred că prin felul lui de a fi, a făcut alți colegi, din generația lui și din următoarele, să îl urmeze, să-i ia exemplu”, spune profesorul Marian Haiducu.