România, ultima din UE la competențele digitale de bază. Doar 11% dintre români folosesc internetul pentru studiu
0Populația României este pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în 2023, în privința ponderii persoanelor care au competențe digitale de bază, dar și a celor care folosesc internetul în activitățile de învățare, potrivit datelor publicate în decembrie de Eurostat.
Doar 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au măcar aptitudini digitale de bază. România este urmată de Bulgaria, cu 36%, și Polonia, cu 44%. În privința competențelor digitale, primele trei locuri din Uniunea Europeană (UE) sunt ocupate de Țările de Jos, cu 83%, Finlanda, cu 82%, și Danemarca, cu 70%.
Aproape jumătate dintre cetățenii UE nu dispun de competențe digitale de bază. Doar 56% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani aveau cel puțin competențe digitale generale de bază în 2023. Obiectivul UE este ca cel puțin 80% dintre adulți să aibă competențe digitale de bază minime până în 2030.
Pentru a avea cel puțin competențe digitale generale de bază, românii trebuie să desfășoare cel puțin o activitate legată de unul dintre următoarele cinci domenii:
- competențe de alfabetizare în materie de informații și date, de exemplu: căutarea de informații online;
- competențe de comunicare și de colaborare, de exemplu: trimiterea de e-mailuri;
- competențe în materie de creare de conținut digital, de exemplu: scrierea codului de programare;
- competențe în materie de siguranță, de exemplu: protejarea datelor cu caracter personal;
- competențe de soluționare a problemelor, de exemplu: instalarea de software.
Aproape 92% din populația României se conectează la internet
În timp ce aproape 92% dintre persoanele din UE utilizează internetul cel puțin o dată pe săptămână, doar 56% aveau competențe digitale de bază sau superioare în 2023.
De astfel, în România se observă o creștere considerabilă a ponderii utilizatorilor de internet, din 2010 până în 2023. Deși în 2010, ponderea utilizatorilor români era raportată la 36%, în prezent se observă o creștere uriașă, ajungând la 91,56%, conform datelor Eurostat. O creștere cu peste 50% poate fi observată și în privința ratei gospodăriilor conectate la internet, comparativ cu anul 2010. În prezent, 92% dintre gospodăriile românilor sunt conectate la internet.
Pe ultimul loc în privința conectării la internet pentru activități de învățare
Internetul este folosit pentru a comunica în toate domeniile vieții de zi cu zi. Dispozitivele mobile au fost folosite de nouă din zece utilizatori de internet din Uniunea Europeană în 2023, fiind urmată de conexiunea printr-un laptop, tabletă sau desktop PC.
În România, 89% din populație se conectează la internet prin dispozitive mobile, 87% prin telefoane mobile și smartphone-uri, 36% prin laptop sau tabletă și 20% prin desktop PC.
Românii folosesc internetul în cea mai parte pentru a vorbi la telefon, a apela video sau pentru mesaje (80%). Internetul poate fi folosit și ca un instrument puternic pentru orice activitate de învățare, atât ca studiu, cât și ca ușurare a muncii. Însă, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu 11%, în privința numărului de persoane care se conectează la internet cu scopul de a învăța.