Ce continent emite cele mai multe gaze cu efect de seră? Cantitatea produsă de UE a scăzut cu 22%

0
Publicat:

Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activităţile economice ale unităţilor rezidente din Uniunea Europeană s-au situat anul trecut la 3,6 miliarde tone echivalent CO2, o scădere de 22% faţă de 2008, an în care s-a început publicarea datelor, arată informaţiile publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

foto gaze emise de fabrici
Emisiile cu efect de seră generate de statele membre UE au scăzut cu 22% din 2008

Activităţile cu cele mai ridicate emisii GHG în 2022 au fost industria şi furnizarea de electricitate, gaze, abur şi aer condiţionat, ambele cu 745 milioane de tone echivalent CO2, reprezentând 21% din totalul gazelor cu efect de seră emise. Urmează gospodăriile (718 milioane de tone echivalent CO2, 20%), care sunt emiţători de gaze cu efect de seră pe segmentul transporturilor, încălzirii locuinţelor şi alte scopuri.

Între 2008 şi 2022, cel mai semnificativ declin al emisiilor GHG s-a înregistrat în industria extractivă (minus 40%), furnizarea de electricitate, gaze, abur şi aer condiţionat (minus 37%) şi industrie (minus 28%).

UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050. 

Emisiile de gaze cu efect de seră din SUA au crescut cu 0,8%, ajungând la 47 de miliarde de tone în 2022. Creșterea anuală a fost mult mai lentă decât sporul din 2021, dar a reprezentat totuși o abatere de la tendința de scădere din deceniul anterior. În timp ce majoritatea celorlalte țări au renunțat la gazele naturale în fața vârfurilor de preț de anul trecut, Statele Unite și-au crescut consumul.

Asia este de departe cel mai mare emițător, reprezentând 53% din emisiile globale. Întrucât în această regiune locuiește 60% din populația lumii, acest lucru înseamnă că emisiile pe cap de locuitor din Asia sunt totuși ușor mai mici decât media mondială. Regiunea Asiatică a produs 17,96 miliarde de tone metrice de emisii de dioxid de carbon în 2022. Această cantitate a fost mai mare decât emisiile totale combinate ale tuturor celorlalte regiuni de anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite