Realitatea dură din universități. Situațiile uluitoare relatate de un profesor din Capitală: Se strâng în jurul telefonului și chicotesc în timp ce predai
0După ce o profesoară din Germania a declarat, într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung, că mulți dintre studenți nu au ce căuta pe băncile facultății, pentru că nu sunt în stare să lege nici măcar două cuvinte, un profesor universitar din România spune că, la noi, lucrurile sunt și mai grave.
„Este un profil pe care-l recunoaștem și în universitățile românești, cu deosebirea că la noi fenomenul este aproape generalizat”, a afirmat, pentru Libertatea, Cătălin Avramescu, profesor de Științe Politice în cadrul Universității București.
Profesoara din Germania se declarase foarte dezamăgită de studenții din generația de astăzi:
„Mulți dintre ei chiulesc de la ore, nici nu se mai sinchisesc să vină la cursuri. Problemele private au adesea prioritate”, a precizat Zümrüt Gülbay-Peischard, care predă Dreptul afacerilor la Universitatea de Științe Aplicate Anhalt din Bernburg, în interviul pentru publicația germană.
Într-o lucrare publicată recent, profesoara constata și că studenții din ziua de azi, nu știu să scrie corect.
„Chiar și un curs introductiv de anul întâi îi depășește total”
În România, situația este chiar mai dramatică, mărturisește profesorul universitar Cătălin Avramescu, pornind de la constatările colegei sale din Germania.
„Ajung pe băncile universităților tineri complet necalificați să urmeze o facultate. Noi, profesorii, avem de-a face cu o colecție de tineri care, efectiv, nu sunt compatibili cu ceea ce înseamnă studenți într-o lume normală”.
Profesorul povestește, pentru Libertatea, despre studenți pe care „chiar și un curs introductiv de anul întâi îi depășește total”.
Avramescu dă și un exemple de la Master, explicând că dacă le pune studenților pe tablă și elemente ce țin de matematică, „în sală se lasă o tăcere de mormânt”.
Cătălin Avramescu spune că unul dintre motivele acestei degradări intelectuale este mediul în care se învârt acești tineri și familia din care provin.
„Nu putem să le cerem studenților să se culturalizeze la școală în timp ce ei se uită acasă la «Vacanța mare» și participă la alegeri cu voturi pentru George Simion. În momentul în care Șoșoacă are sute de mii de urmăritori, ce impact ai tu când le vorbești tinerilor despre statele cruciate din Orientul Mijlociu? Zero!”.
„Dacă le faci observație, se uită la tine deranjați„
Cătălin Avramescu vorbește și de impactul tehnologiei, despre care spune că amorțește gândirea critică și judecata limpede.
„Se strâng mai mulți studenți în jurul unui telefon în timp ce profesorul predă cursul. Și chicotesc acolo. Iar dacă le faci observație, se uită la tine deranjați. Adică, cum? Îți permiți să-i deranjezi de la Tiktokăraie?”.
Profesorul mărturisește că s-a confruntat cu situații pe care n-a știut cum să le gestioneze, ca, de exemplu, cea în care o studentă a venit la cursuri cu meniul de la McDonald’s pe care l-a întins pe bancă:
„L-a înșirat acolo, pe masă, în văzul tuturor: sucul cu paiul, hamburgerii, cartofii prăjiți, sosurile. Parcă se pregătea să se uite la un film, la cinema. Iar eu eram la catedră, vorbeam. Și nu am avut ce face pentru că orice le spui se poate întoarce împotriva ta. Te reclamă anonim și intri în cine știe ce belele”, a adăugat profesorul, potrivit Libertatea.