Doi tineri români reprezintă România la departamentul pentru tineret al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Timiş, un tânăr care a studiat în Anglia, Franţa şi China, şi Anca Agachi, absolventă a Acadmiei de Studii Economice (ASE), reprezintă România timp de un an la departamentul pentru tineret al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Miercuri vor avea primul discurs în faţa celorlalţi delegaţi.

Delegaţii de tineret ai României au participat la lucrările Comisiei a III-a a Adunării Generale ONU şi au luat cuvântul în cadrul punctului de pe agendă 28, ”Dezvoltare Socială”. În discursul lor, Anca Agachi şi David Timiş au adus în discuţie trei elemente considerate esenţiale pentru agenda de tineret: sistemul educaţional, angajarea şi spiritul antreprenorial, precum şi implicarea civică şi voluntariatul.

În prima parte a intervenţiei, cei doi delegaţi au subliniat necesitatea reducerii discrepanţelor dintre mediile urban şi rural în cadrul sistemului de învăţământ, precum şi a pregătirii educaţionale corespunzătoare a tinerilor pentru a face tranziţia către piaţa muncii. Ei au subliniat de asemenea necesitatea introducerii unor politici publice care să faciliteze accesul tinerilor la locuri de muncă şi a încurajării antreprenoriatului.

În cea de a doua parte, delegaţii au adus în discuţie necesitatea implicării tinerilor în viaţa socială şi politică şi conectarea lor la agenda locală şi internaţională. Aceştia au considerat că informarea tinerilor, implicarea lor în structuri de decizie şi consilii consultative, precum şi dezvoltarea unei culturi a acţiunii (înţeleasă ca mentalitate activă sau implicare individuală prin voluntariat) sunt prioritare. Cei doi au subliniat legătura dintre participarea politică, economică şi socială a tinerilor şi bunăstarea unei societăţi. 

În pregătirea participării la această reuniune ONU, cei doi delegaţi de tineret au derulat o campanie de consultări. Aceasta a constat atât în consultarea principalelor structuri de tineret din România, cât şi în promovarea unui chestionar, la care tinerii interesaţi puteau răspunde şi aduce aportul în mod direct. Subiectele atinse de Anca şi David în discursul lor s-au bazat pe răspunsurile primite şi nevoile identificate în cadrul consultărilor.

De asemenea, cei doi delegaţi au consemnat cele trei evenimente istorice ale anului 2015: sărbătorirea a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, sărbătorirea a 60 de ani de când România este stat membru al ONU şi adoptarea agendei 2030 de dezvoltare sustenabilă. 

Cine sunt reprezentanţii României

Anca Agachi este absolventă a promoţiei 2015 a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, şi studentă în anul III la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale cu predare în limba engleză. Este pasionată de lumea relaţiilor internaţionale, a fost implicată în activităţi de voluntariat, proiecte naţionale şi experienţe internaţionale, printre care burse de studiu la Moscova şi Bruxelles şi participări la simulări ale mecanismelor ONU (MUNs).

David Timiş ​este absolvent al University of Glasgow din Marea Britanie unde a studiat business şi management şi EM Strasbourg din Franţa unde a studiat integrarea europeană. De asemenea, David a avut oportunitatea să primească două burse de studiu, una în India şi una în China. Experienţa sa este una globală, acesta având şansa să lucreze sau să facă voluntariat în nu mai puţin de opt ţări, în domenii foarte variate, de la ONG­uri precum AIESEC, LSRS sau Rotaract, la organizaţii internaţionale precum Consiliul Europei. În ultimul an a lucrat în industria FMCG pentru două multinaţionale, Mars în Marea Britanie şi L'Oréal în România.