Video Daniel David clarifică planurile de reformare a examenului de titularizare
0Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a subliniat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că evaluarea profesorilor titulari la 5 ani nu înseamnă că aceștia dau din nou titularizarea.
„Când am propus evaluarea la 5 ani, nu m-am referit că dai încă o dată un examen de titularizare sau ești încă o dată trecut printr-un examen”, a precizat Danieol David într-o conferință de presă.
Profesorii titulari vor fi evaluați la fiecare 5 ani, după cum se arată în raportul de diagnostic al educației și cercetării din România.
Ministrul a explicat că evaluarea la fiecare 5 ani este una sumativă, cu feedback de la director, colegi și elevi: „La 5 ani luăm feedbackul de la director, de la colegi, de la beneficiari, vedem dacă ai atins standardele minimale. Dacă le-ai atins, e foarte bine, dacă nu le-ai atins, nu te dă nimeni afară”.
Schimbări privind examenul de titularizare
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a prezentat luni, 19 mai 2025, Raportul QX — un diagnostic amplu asupra sistemului educațional românesc și un plan pentru schimbări importante în perioada următoare.
Un punct important al raportului vizează reforma examenului de titularizare. Ministrul Daniel David a recunoscut atât beneficiile, cât și limitele sistemului actual. „Ca titular ești mai protejat, circuli mai ușor de la o școală la alta – dar sunt și dezavantaje, birocrația și faptul că oameni valoroși ajung să repete examenul de titularizare”, a explicat ministrul.
Pentru a îmbunătăți sistemul, Daniel David propune înlocuirea titularizării cu un examen național de licențiere didactică, organizat în centre zonale, similar cu rezidențiatul din medicină. Această schimbare ar urma să ofere un cadru mai stabil și mai echitabil pentru tinerii profesori.
Salarizare diferențiată
Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 aprilie, Ministerul Educației anunța că a decis „constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”.
Sindicatele se opun salarizării diferențiate a profesorilor în funcție de criteriile de performanță, susțin experții în Educație. Aceștia au explicat pentru „Adevărul“ și care ar trebui să fie criteriile de performanță după care să fie evaluați și plătiți dascălii pentru ca România să aibă rezultate mai bune la examenele naționale.