Ce este Bacalaureatul tehnologic și cine o să-l poată accesa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat se va plia pe fiecare profil în parte, astfel va fi introdus și bac-ul tehnologic, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, luni, 27 februarie.

Bacalaureatul tehnologic / Foto: Arhivă

Potrivit noilor legi ale Educației, Bacalaureatul tehnologic va fi dat de elevii care învață la filiera tehnologică, respectiv la profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului.

„Filiera tehnologică are orientare practică și activitățile de predare/învățare/evaluare se pot derula, parțial, la potențiali angajatori sau instituții relevante, cu care unitățile de învățământ au încheiate contracte de pregătire practică. În cadrul acesteia, se organizează programe menite să dezvolte competențele necesare integrării profesionale ulterioare”, arată descrierea profilului în documentul Ministerului Educației.

Examenul de Bac va consta în: 

- probă orală de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările/calificările - se realizează pe baza standardelor naționale de evaluare;

- două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, în acord cu descriptorii elaborați pe baza programelor școlare;

- proba de evaluare a competențelor digitale, în acord cu descriptorii elaborați pe baza programelor școlare;

Amintim că, potrivit Ministerului Educației, probele orale și cea a evaluării competențelor digitale pot fi date pe parcursul anului școlar, nu doar înainte de susținerea probelor scrise ale examenului.

- Probă scrisă la Limba și Literatura Română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările;

- Două probe scrise obligatorii - una specifică domeniului de pregătire și o probă, la alegere, dintre disciplinele relevante pentru profilul real (Matematică, Fizică, Chimie, Biologie sau  Informatică).

- O probă scrisă, obligatorie, pentru evaluarea competențelor de bază. Elevii de la filiera tehnologică vor putea alege din materiile de la profilul uman (Istorie, Geografie sau științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie) sau din cele de la profilul real (Matematică, Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică). Aceasta trebuie să difere de materiile la celelalte probe. Dacă legile vor fi adoptate fără modificări, aceste măsuri privind Bacalaureatul vor intra în vigoare în 2028.

Bacalaureatul este diferențiat și în prezent, în sensul în care pentru fiecare profil în parte sunt variante de subiecte cu dificultate diferită.

O propunere mai veche

Propunerea de a avea un bacalaureat profesional sau unul tehnologic, pe lângă cel de acum, a fost explicată în trecut de ministrul Ecaterina Andronescu, drept o psibilitate pentru elevii din ruta profesională, de a avea o diplomă care să le facă mai ușoară angajarea.  

„Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala postliceală”, spunea ea în acea perioadă.