Gafă la Casa Albă: ambasadorul român nu a fost lăsat să participe la o recepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multor ambasadori li s-a interzis accesul la evenimentul organizat la Casa Albă

Computerul Casei Albe a amestecat numele şi datele de naştere a aproximativ 30 de ambasadori, care fuseseră invitaţi să ia parte la o recepţie anuală. Diplomaţii, printre care şi ambasadorul român la Washington, nu au putut trece de personalul de securitate.

Mai multor ambasadori li s-a interzis accesul la eveniment din cauză că numele şi datele de naştere nu erau înregistrate corect în sistemul informatic, însărcinat cu protecţia preşedintelui şi personalităţillor publice.

Personalul care se ocupă de securitate a fost nevoit să le ceară diplomaţilor să aştepte până la corectarea datelor, a declarat ambasadorul pakistanez în SUA, Hussain Haqqani.

Potrivit canalului de televiziune Dawn, care îl citează pe diplomatul pakistanez, ambasadorul român Adrian Vieriţa s-a numărat printre diplomaţii care nu au putut participa la recepţia organizată marţi de Casa Alba, deşi fuseseră invitaţi.

Ambasadorul român şi cu mine am decis că, devreme ce era un eveniment de scurtă durată şi probabil s-ar fi încheiat înainte ca datele să fie triate, mai bine mergem acasă, a explicat Haqqani.

A fost o greşeală, nu a fost un mesaj ascuns pentru nimeni, a precizat acesta, adăugând că ambasadorii Arabiei Saudite şi Rusiei s-au aflat, de asemenea, printre cei cărora li s-a cerut să aştepte.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, şi consilierul pentru Securitate Naţională James Jones i-a sunat pe diplomaţi pentru a le prezenta scuze, a mărturisit acesta, ulterior.

Deşi noi am simţit că nu era nevoie, a completat el.

Preşedintele Barack Obama şi soţia sa, Michelle, au fost gazdele unei recepţii anuale, la care corpul diplomatic este în general bine reprezentat.