Statele Unite ale Americii ne încurajează şi ne dau bani pentru securizarea frontierelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un context regional tensionat, Victoria Nuland, adjunctul secretarului  de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, a reconfirmat la Chişinău sprijinul moral şi material al Statelor Unite pentru Republica Moldova

Victoria Nuland a fost întâmpinată  la Chişinău de ministrul de Externe Natalia Gherman. Oficialul american a avut întrevederi cu preşedintele ţării Nicolae Timofti şi cu premierul Iurie Leancă. În cadrul întrevederilor, s-a discutat despre succesele relaţiilor bilaterale, sprijinul american în modernizarea Republicii Moldova, dar şi situaţia din stânga Nistrului, în contextul ultimelor evenimente din Ucraina.

„Susţinem dreptul de a vă decide propriul viitor“

„Relaţia noastră de astăzi este mai strânsă ca niciodată. Împărtăşim aceleaşi obiective privind prosperarea democraţiei, iar voi trebuie să continuaţi reformele economice şi cele din justiţie, precum şi lupta cu corupţia - un ucigaş al democraţiei. Vrem să vedem în Moldova o ţară prosperă, puternică, democratică şi europeană“, a declarat Nuland.

Reprezentatnul Washingtonului a anunţat că SUA vor oferi Moldovei un suport de zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor şi a promis intensificarea programelor de dezvoltare pe diferite domenii. „Susţinem dreptul de a vă decide propriul viitor. Aşteptăm cu nerăbdare momentul când moldovenii, inclusiv cei din Transnistria şi din Găgăuzia, vor beneficia de regimul liberalizat de vize cu UE şi vrem ca Moldova să menţină relaţii prospere cu Europa, Ucraina şi Federaţia Rusă în egală măsură“, a adăugat Nuland.
La rândul său, şefa diplomaţiei moldoveneşti, Natalia Gherman, a apreciat vizita oficialului american drept un „semnal important de susţinere a transformărilor democratice din ţara noastră“ şi a mulţumit pentru sprijinul „în edificarea unui stat stabil şi prosper“.

Atât timp cât Moldova este un focar de instabilitate, susţinerea Statelor Unite este iminentă. Victoria Bucătaru, expert în politică externă

Nu există nicio blocadă a Transnistriei

Referindu-se la tensiunile externe, adjunctul şefului diplomaţiei americane a apreciat decizia Moldovei de „condamnare a anexării Crimeii la Federaţia Rusă, la Adunarea Generală a ONU, vorbind în apărarea supremaţiei legii şi a respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei“. Atât oficialul american, cât şi şefa diplomaţiei moldoveneşti au negat pretinsa blocadă externă a regiunii transnistrene, menţionată de preşedintele rus Vladimir Putin într-o discuţie telefonică cu omologul său Barak Obama.

„Pe tot parcursul crizei, SUA au menţinut o comunicare intensă cu Federaţia Rusă, ca să nu permitem escaladarea conflictului. Suntem îngrijoraţi de numărul mare de forţe militare în regiune şi vom continua dialogul diplomatic, pentru a menţine stabilitatea în regiune“, a precizat Nuland.

„Guvernul nostru pledează pentru asigurarea transparenţei şi libertatea circulaţiei între cele două maluri ale Nistrului, precum şi pentru sporirea accesului liber al membrilor misiunii OSCE în Transnistria, pentru a verifica şi a raporta situaţia reală din regiune“, a adăugat Natalia Gherman. Ministrul de Extene a dat asigurări că la noi nu se va repeta scenariul Crimeii. „Sunt situaţii totalmente diferite. Continuăm zilnic dialogul constructiv cu partenerii din SUA, UE, Ucraina. În acelaşi timp, abordăm toate informaţiile mediatizate în presă în cadrul discuţiilor permanente şi pragmatice cu partenerii ruşi. Am atras atenţia asupra declaraţiilor lui Putin, care nu renunţă la formatul 5+2 de reglementare a conflictului, ba chiar i-a reiterat importanţa“, a conchis Gherman.

SUA ne-a susţinut tot timpul, indiferent de context, şi este important să beneficiem de acest sprijin. Mihai Manole fost ambasador al Moldovei în SUA

„Sprijinul american, binevenit în contextul instabilităţii regionale“

Potrivit experţilor, sprijinul american este astăzi mai important ca niciodată pentru ţara nostră. „E binevenit atât suportul financiar, cât şi cel politic, pentru că Moldova se află la frontiera Uniunii Europene. Atât timp cât pe teritoriul republicii se află trupe ale unui stat terţ şi există un focar de instabilitate, pericolul iminent asupra integrităţii teritoriale a statului rămâne actual. Chişinăul trebuie să se asigure cu susţinerea SUA, dar şi cel al partenerilor europeni, pentru că, în contextul crizei din regiune, presiunile din partea Federaţiei Ruse vor fi tot mai mari“, consideră Victoria Bucătaru, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.

„Vizitele oficialilor americani sunt importante pentru coordonarea anumitor acţiuni şi strategii, ţinând cont de abordarea problemei transnistrene de către cei doi lideri, Putin şi Obama. Pentru a avea o poziţie reală, este important să vedem ce facem, cum şi cu cine cooperăm ca să nu permitem o înrăutăţire a situaţiei. Trebuie să avem garanţii că evenimentele nu vor exploda“, susţine Mihai Manole, fost ambasador al Moldovei în Statele Unite. ;

Sprijin pentru Apărare

La Chişinău au sosit şi Evelyn Farkas, adjuncta asistentului secretarului Apărării, şi general-maiorul Randy Kee, şeful structurii pentru planificare strategică din Comandamentul European al SUA. În timpul întrevederii cu ministrul interimar al Apărării, Igor Panfile, oficialii americani au apreciat contribuţia Armatei Naţionale la operaţiunea de menţinere a păcii din Kosovo şi au declarat că SUA vor sprijini reformele în sistemul de apărare, acordând expertiză şi instruind militari. Peste 400 de militari moldoveni au beneficiat deja de studii de calitate, printr-un program lansat de Departamentul de Stat al SUA în 1994.