Ce spune lidera de la Chișinău despre interzicerea bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei după modelul ucrainean

0
Publicat:

Președintele Maia Sandu dezminte falsul potrivit căruia Chișinăul va interzice Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Moscovei după modelul ucrainean, dezmințirea fiind făcută după ce un parlamentar al Puterii a afirmat recent acest lucru. 

Maia Sandu a ieșit din izolare pe fondul infectării cu noul coronavirus. FOTO: Facebook

Parlamentarul PAS, Vasile Șoimaru, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că Republica Moldova ar putea restricționeze activitatea Mitropoliei Moldovei, adică bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei, așa a cum făcut-o recent Kievul. 

,,Vine momentul când și noi ca Ucraina o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei care, de fapt, este a Rusiei. Iată, cum ei singuri își bagă capul sau gâtul în jug. Cui îî trebuie asta? Să vă duceți voi? Când știi că aceia veneau cu milioane de dolari încoace, ceilalți ai lui Șor”, a răspuns deputatul când a fost întrebat despre plecările preoților Mitropoliei Moldovei la Moscova, unde ar urma să fie instruiți cum să influențeze alegerile prezidențiale și referendumul pe tema UE, dar și să primească carduri ,,MIR” de la oligarhul fugar Ilan Șor și Kremlin.  

Reacția partidului Puterii 

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), adică ai formațiunii Puterii, au menționat că aceasta este ,,părerea personală a deputatului” și nu reprezintă poziția formațiunii.

,,PAS se distanțează de declarațiile deputatului Vasile Șoimaru privind Mitropolia Moldovei. Guvernarea PAS nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia. PAS susține ambele Mitropolii și buna înțelegere între enoriași. Conform Constituției Republicii Moldova, Biserica este separată de stat, autonomă și nu se implică în activități politice.Poziția PAS a fost și rămâne promovarea bunei înțelegeri între toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de religie, cultură, limbă sau etnie”, au conchis cei de la PAS. 

Iar lidera de la Chișinău a dezmințit falsul după ce a ieșit din izolarea de câteva zile pe fondul infectării cu noul coronavirus. 

,,Nu există niciun pericol pentru niciuna dintre mitropolii: nici pentru Mitropolia Moldovei, nici pentru Mitropolia Basarabiei, dimpotrivă în acești patru ani noi am făcut mai mult decât oricine pentru a promova pacea și buna înțelegere între aceste mitropolii. Avem relații bune și cu una, și cu alta de fiecare dată atunci când mă întâlnesc cu Mitropolia Moldovei și când mă întâlnesc cu Mitropolia Basarabiei”, a afirmat Maia Sandu. 

În acest context, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj Mitropoliei Moldovei și Mitropoliei Basarabiei. 

,,Avem nevoie de unitate și de pace de dragul cetățenilor din Republica Moldova. Le mulțumesc pentru contribuția lor la dezvoltarea societății noastre și la păstrarea acestei păci. Declarațiile deputatului nu au nimic cu realitatea. Noi am promovat și vom continua să promovăm pacea și morala creștină”, a adăugat lidera de la Chișinău. 

Alt fals

Totodată, Maia Sandu a ținut să combată un alt fals cu privire la alegerile prezidențiale potrivit căruia unii candidați urmează să fie încătușați. 

,,Cred că și cetățenii au observat că anul acesta avem cam muți candidați plângăreți, probabil că este singurul mod prin care ei pot să atraga atenția cetățenilor. Eu le spun cetățenilor că noi suntem norocoși să trăim într-o țară democratică și această democrație o datorăm oamenilor Moldovei. Oricine poate să candideze și am văzut că mai mulți candidați au reușit să-și obțină listele de subcripție de la Comisia Electorală Centrală, deci toți cei care respectă legea au această șansă să candideze. Mi-ar plăcea să avem o campanie serioasă și o campanie fără falsuri, și dezinformări”, a punctat președintele Republicii Moldova. 

Campanie grea

Potrivit unor experți de la Chișinău consultați de ,,Adevărul”, campania electorală privind alegerile prezidențiale din toamna acestui an din Republica Moldova va fi agresivă și dificilă, fiind promovate falsuri cu precădere despre actualul președinte Maia Sandu, UE și război.  

În perioada 21-31 august are loc înregistrarea candidaților la funcția de președinte, dar și a participanților la referendumul republican constituțional privind aderarea la UE, ambele exerciții electorale fiind programate pentru ziua de 20 octombrie.