În turul doi al prezidenţialelor din Brazilia se vor confrunta candidatul de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, şi cel al stângii, Fernando Haddad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jair Bolsonaro şi Fernando Haddad

În Brazilia, politicianul de dreapta Jair Bolsonaro a obţinut cele mai multe voturi în alegerile prezidenţiale de duminică, urmând să se confrunte în turul doi de scrutin cu Fernando Haddad, fostul primar de stânga din Sao Paulo.

În vârstă de 63 de ani, Bolsonaro a obţinut 46,46 % din voturi, potrivit rezultatele aproape definitive (98% din buletinele de vot numărate) difuzate în cursul serii. Este un rezultat mult peste aşteptări. Fost căpitan în armata braziliană, Bolsonaro a lăudat fosta dictatură militară din ţara sa şi promite o luptă nemiloasă împotriva criminalităţii şi corupţiei.

Contracandidatul său, Fernando Haddad, de 55 de ani reprezintă Partidul Muncitoresc al fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, care a fost condamnat pentru corupţie şi se află în închisoare, şi a obţinut 28,69% din voturi.

Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a obţinut peste jumătate din voturi în statele Sao Paolo şi Rio de Janeiro, cele mai bogate din ţară.

Adversarul său, Fernando Haddad (stânga), a câştigat în statele sărace din nord-est, fieful electoral al mentorului său, ex-preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, care este încarcerat pentru corupţie şi neeligibil.

În total, Jair Bolsonaro a ieşit primul în 17 din cele 27 de state braziliene, obţinând peste 50% din voturi în nouă dintre acestea.

În Sao Paolo, cel mai bogat şi mai populat stat din Brazilia, el şi-a asigurat 53% din voturi, iar în Rio de Janeiro, al doilea din punctul de vedere al PIB-ului şi al treilea ca populaţie, aproape 60%, acesta din urmă fiind şi statul pe care l-a reprezentat 27 de ani ca deputat.

Candidatul de stânga, Fernando Haddad, a obţinut aproape 60% din voturi în statul Bahia, cu cea mai mare populaţie din nord-est şi a patra din ţară.

Ciro Gomes, cel care s-a clasat pe poziţia a treia la nivel naţional, cu 12,5%, a câştigat fără surpriză în statul de unde provine, Ceara (nord-est).

Succesorul pentru următorii patru ani al conservatorului Michel Temer - care părăseşte preşedinţia cu o cotă record de impopularitate - va avea ca misiune să scoată ţara din marasm şi să redea speranţa unui popor exasperat de şomaj (13 milioane), corupţia endemică, discreditarea elitelor politice şi violenţe.

Jair Bolsonaro, un deputat în vârstă de 63 de ani, candidat al Partidului Social Liberal (PSL), a apărut ca un fenomen electoral după ce a supravieţuit unui atentat în timpul campaniei.

Admirator al lui Donald Trump, Bolsonaro, care s-a făcut cunoscut mai ales pentru declaraţiile sale rasiste, misogine şi homofobe, era creditat de ultimele sondaje cu 40-41% din intenţiile de vot.

Potrivit dpa, sondajele preelectorale au arătat că sprijinul faţă de Bolsonaro a crescut în pofida manifestaţiilor împotriva candidaturii sale, la care au participat sute de mii de persoane în mai multe oraşe.

El a fost externat din spital la 30 septembrie, după ce fusese înjunghiat la un miting electoral la începutul lunii. Atacul l-a făcut incapabil să îşi continue campania în public, dar i-a sporit popularitatea.

El a declanşat reacţii de revoltă cu declaraţii considerate sexiste şi rasiste, dar a câştigat susţinere în rândul votanţilor evanghelici şi al altor alegători sătui de scandaluri de corupţie şi de stagnare economică.

Bolsonaro, un catolic practicant,  a câştigat sprijinul multor creştini evanghelici spunând că va apăra valorile familiei tradiţionale. El a amintit un citat biblic în timp ce se pregătea să voteze: ”Deviza noastră a fost întotdeauna Ioan 8:32. Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi", a spus el.

Bolsonaro a provocat controverse cu comentariile sale rasiste, homofobe şi misogine, provocând ieşiri în stradă din partea unor grupuri de contestatari.

Dar poziţia sa dură faţă de infracţionalitate a fost cea care i-a adus sprijinul multor brazilieni care simt că nivelele înalte ale criminalităţii îi face prizonieri în propriile lor case.

În ajunul votului de duminică, domnul Bolsonaro a reamintit că sub preşedinţia sa, infractorii vor primi pedepsele pe care le merită. El s-a mai declarat în favoarea relaxării legilor privind dreptul de a avea arme, şi doreşte să re-instaureze pedeapsa cu moartea.

Bolsonaro profită de ”două curente puternice”  un puternic sentiment anti-PT şi anti-Lula, şi o respingere a clasei politice 'clasice', explică politologul David Fleischer.

Jair Bolsonaro este văzut ca omul forte care poate stopa violenţa printr-o abordare dură (portul armelor, execuţii extra-judiciare) şi redresa economia prin intermediul ultraliberalului Paulo Guedes.

Alegătorii săi se recrutează din toate straturile sociale şi dintre tineri, care nu au cunoscut dictatura militară (1964-85). În spatele lui s-au raliat puternicul lobby pro-arme, al industriei agricole şi evanghelicii.

Cei 147 milioane de votanţi din Brazilia au mai fost chemaţi duminică să desemneze guvernatorii şi adunările celor 27 de state, pe cei 513 membri ai Camerei Deputaţilor şi două treimi din cei 81 de senatori.

Eduardo Bolsonaro, fiul candidatului de extremă dreapta Jair Bolsonaro, a devenit deputatul federal cel mai votat din istoria Braziliei, obţinând duminică 1.814.443 de voturi, iar un alt fiu al candidatului prezidenţial, Flavio Bolsonaro, a fost ales senator din partea statului Rio de Janeiro.