Familia lui Gaddafi va da NATO în judecată la Curtea Penală Internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia lui Muammar Gaddafi intenţionează să depună o plângere împotriva NATO la Curtea Penală Internaţională (CPI), acuzând Alianţa de crime de război după moartea fostului lider libian, a anunţat, miercuri, avocatul francez al familiei.

În vârstă de 69 de ani, fostul lider libian a fost capturat la 20 octombrie în apropiere de oraşul Sirt şi ucis ulterior cu focuri de armă, în circumstanţe încă neclare.

Avocatul Marcel Ceccaldi a declarat că decesul a fost provocat de „faptul că elicopterele NATO au tras asupra convoiului lui Muammar Gaddafi".

„Omuciderea voluntară este definită derept crimă de război, conform articolului 8 al Statului de la Roma al CPI", a spus Ceccald, citat de AFP.
„Uciderea lui Gaddafi arată că statele membre nu au avut ca scop protejarea populaţiei, ci înlăturarea regimului", a adăugat avocatul.

Plângerea va viza „organele executive ale NATO, care au decis condiţiile intervenţiei în Libia" şi lanţul de responsabilităţi, până la şefii de stat ai ţărilor membre ale coaliţiei.