Cât va mai dura războiul din Gaza. Faza decisivă împotriva Hamas va începe după încheierea armistițiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania militară a Israelului în orașul Gaza este probabil în faza finală. Armistițiul, negociat pentru a permite eliberarea ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni, va amâna operațiunea Tzahal cu de la patru la nouă zile, în funcție de câți ostatici decide Hamas să elibereze.

Foto IDF

Când se va termina, experții israelieni se așteaptă ca bătălia pentru controlul orașului Gaza să se reia și să dureze încă o săptămână până la 10 zile.

Dar ce se întâmplă atunci când armata israeliană își îndreaptă atenția către sudul Fâșiei Gaza, așa cum a indicat prim-ministrul Benjamin Netanyahu?

Israelul a promis că va distruge Hamas oriunde ar exista. Se presupune că cei mai importanți lideri ai grupului, Yayha Sinwar și Mohammed Deif, se află undeva în sud, alături de mii de luptători și, probabil, un număr semnificativ de ostatici israelieni.

Dacă Israelul decide să facă în sud ceea ce a făcut deja în nord, va începe să se epuizeze bunăvoința occidentală - mai ales americană?

Cu cea mai mare parte a celor 2,2 milioane de oameni estimați ai Fâșiei Gaza acum înghesuiți în cele două treimi din sudul enclavei, mulți dintre ei fără adăpost și traumatizați, se apropie un dezastru umanitar mai mare?

Una dintre ultimele picături ar putea fi vederea a sute de civili palestinieni, înghesuiți în corturi, în mijlocul câmpurilor nisipoase ale unui loc numit al-Mawasi.

Potrivit agenției ONU de ajutorare pentru Palestinieni (Unrwa), aproape 1,7 milioane de persoane au fost strămutate în Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie. Majoritatea sunt în sud, trăind în adăposturi supraaglomerate.

Oficialii ONU vorbesc despre condiții deja disperate, cu zeci de mii de oameni adăpostindu-se în școli, spitale și, în unele cazuri, în corturi.

Ploile timpurii de iarnă au provocat deja inundații, adăugând mizerie.

Tzahal îi îndeamnă pe palestinieni să se refugieze la l-Mawasi

De câteva săptămâni, oficialii israelieni vorbesc despre o soluție – o așa-numită „zonă sigură” la al-Mawasi, o fâșie subțire de teren în principal agricol de-a lungul coastei mediteraneene, aproape de granița cu Egiptul.

Săptămâna trecută, pliante aruncate deasupra orașului Khan Yunis din apropiere au avertizat cu privire la atacuri aeriene iminente și le-au spus oamenilor să se deplaseze spre vest, spre mare.

Într-o postare pe rețelele de socializare de joi, Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF pentru presa arabă, a declarat că al-Mawasi va oferi „condițiile adecvate pentru a vă proteja”.

Dar cât de realist este să te aștepți ca mai mult de două milioane de oameni să se adăpostească acolo în timp ce războiul continuă în apropiere? Și cât de „adecvate” sunt condițiile la al-Mawasi?

Harta prezintă un mozaic de câmpuri, sere și case împrăștiate. Zona indicată de Israel are aproximativ 2,5 km lățime, în partea cea mai largă, și puțin peste 4 km lungime.

Dr. Michael Milshtein, fost consilier pentru afaceri palestiniene al Coordonatorului israelian al activităților guvernamentale în teritorii (COGAT), îl numește „un loc frumos și fructuos, dar destul de mic”.

Agențiile de ajutor au o viziune mai puțin generoasă.

„Este o bucată mică de pământ”, spune Juliette Touma, director de comunicații pentru Unrwa. "Nu e nimic acolo. Sunt doar dune de nisip și palmieri."

Orice încercare de a găzdui sute de mii de persoane strămutate, într-o zonă aparent lipsită de infrastructură esențială - nu există spitale - va prezenta pentru ONU o provocare umanitară mamut, inclusiv amenajarea unor adăposturi de urgență, cel mai probabil corturi.

Este, de asemenea, o provocare morală cu rezonanță istorică profundă - o mare parte din populația Gazei provine din refugiați care au trăit în corturi după expulzarea lor din Israel în 1948.

Fâșia Gaza găzduiește deja opt tabere de refugiați, care au evoluat de-a lungul deceniilor în orașe pline de viață și supraaglomerate. ONU nu vrea să fie responsabilă pentru a înființa încă o tabără.

Oficialii israelieni spun că va depinde de agențiile de ajutor să se asigure că ajutorul ajunge la al-Mawasi de la punctul de trecere Rafah, la mai mult de 10 km distanță. Nu au spus cum va funcționa asta în practică.

SUA vor zone mai sigure

Se spune că oficialii americani încearcă să negocieze cu Israelul pentru alte zone sigure, inclusiv una la Dahaniya, în extrema sudică a Fâșiei Gaza.

În conformitate cu termenii acordului de eliberare a ostaticilor, care a intrat în vigoare vineri, Israelul ar trebui să permită, de asemenea, 200 de camioane de ajutor în Gaza în fiecare zi, mult mai mult decât în ​​ultimele săptămâni.

Dar pe 16 noiembrie, o declarație a șefilor a 18 agenții ONU și ONG-uri implicate în acordarea de asistență civililor palestinieni părea să respingă planurile Israelului.

„Nu vom participa la stabilirea vreunei „zone de siguranță” în Gaza care este înființată fără acordul tuturor părților”, se arată în comunicat.

Oficialii ONU spun că părțile includ Israel, Hamas și Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Cisiordania.

Fără a menționa al-Mawasi, declarația din 16 noiembrie a avertizat că propunerile unilaterale ale Israelului ar putea pune multe vieți în pericol.

Unul dintre semnatari, doctorul Tedros Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a numit planurile „o rețetă pentru dezastru”.

„Încercarea de a înghesui atât de mulți oameni într-o zonă atât de mică cu infrastructură sau servicii atât de puține”, a spus el, „va crește semnificativ riscurile pentru sănătate pentru oamenii care sunt deja la limită”.

Oficialii israelieni spun că Hamas este de vină și nu par a fi deranjați de pericole. Al-Mawasi, spun ei, este singura zonă pe care forțele israeliene s-au angajat să nu atace.

"Va fi îngrozitor. Dar ei vor trăi"

"Va fi îngrozitor. Dar ei vor trăi", spune Lt Col. Richard Hecht, un purtător de cuvânt al IDF.

Pentru Israel, este o chestiune de necesitate militară

Tzahal susține că luptătorii și infrastructura grupului Hamas există în Khan Yunis și Rafah. Îndepărtarea populației civile înaintea unui atac, susțin israelienii, este modalitatea umană de a aborda lupta pentru a învinge Hamas.

„Oamenilor din Israel nu le place situația în care oamenii din Gaza se află undeva în al-Mawasi, sub ploaia iernii, care se apropie”, spune general-major Yaacov Amidror, un fost consilier israelian pentru securitate națională. "Dar care este alternativa? Dacă cineva are o idee cum să distrugă Hamas fără ea, vă rugăm să ne spuneți."

Perspectiva unor luni suplimentare de suferință, agravată de supraaglomerarea extremă și condițiile dure de iarnă, este sigur să se adauge la creșterea neliniștii internaționale cu privire la desfășurarea campaniei militare a Israelului în Gaza.

„Desfășurarea unei noi operațiuni terestre majore în acea zonă riscă victime și strămutarea civililor la o scară care va amenința să submineze simpatia internațională pentru Israel”, a spus BBC un oficial occidental, vorbind sub anonimat.

„Este o întrebare cât va dura răbdarea occidentală”

Guvernul Netanyahu știe că poate conta pe rezerve fără precedent de bunăvoință occidentală, în urma ororilor de nespus comise de Hamas la 7 octombrie.

Dar oficialii israelieni știu, de asemenea, că aceste rezerve nu sunt nesfârșite și că apelurile internaționale la reținere vor deveni probabil mai puternice atunci când armistițiul ostaticilor se încheie și Israelul își reia campania militară.

„Speranța mea este că presiunea internațională după încheierea armistițiului nu va împiedica acest lucru”, spune doctorul Eyal Hulata, care a condus Consiliul Național de Securitate al Israelului din 2021 până în 2023.

„Speranța mea este ca guvernul primului ministru Netanyahu să nu cedeze presiunilor în acest sens. Aceasta este ceea ce se așteaptă cetățenii Israelului de la liderii lor”.

Cu iarna care se profilează, Israelul se pregătește pentru următoarea fază decisivă a campaniei sale și fără un acord cu privire la modul de a trata populația civilă, agonia îndelungată a Gazei pare să continue. Poate chiar să se înrăutăţească, concluzionează BBC.