Balcicul este motiv de dispută în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a lăsat Universitatea de Stat din Sofia fără grădina botanică a palatului reginei Maria După ani de dispute aprinse, guvernul bulgar a acordat Ministerului Culturii

Ministerul Culturii a lăsat Universitatea de Stat din Sofia fără grădina botanică a palatului reginei Maria

După ani de dispute aprinse, guvernul bulgar a acordat Ministerului Culturii drepturile de proprietate asupra Palatului de la Balcic. Decizia este contestată de Universitatea de Stat din Sofia, care a pierdut grădina botanică a palatului, unul dintre cele mai bogate monumente de acest gen din Balcani.

Universitatea din Sofia, cea mai veche instituţie de învăţământ superior din Bulgaria, a anunţat, ieri, că nu va începe anul universitar la 1 octombrie, în semn de protest faţă de hotărârea guvernului de a oferi Ministerului Culturii drepturile de proprietate asupra Palatului de la Balcic. Ministerului i-au revenit 183.000 de metri pătraţi din această proprietate, în timp ce Universitatea din Sofia va administra numai 10.000 de metri pătraţi, în scop ştiinţific.

Conducerea prestigioasei universităţi susţine că în spatele deciziei guvernului de la Sofia se află interese private ascunse. În acelaşi timp, numeroşi oameni de ştiinţă au avertizat că cele 2.000 de plante rare din grădina botanică adiacentă palatului sunt în pericol, deoarece ministerul nu dispune de specialişti pentru întreţinerea lor. Decizia cabinetului de la Sofia încalcă o hotărâre definitivă a Curţii Administrative de Apel din Bulgaria.

Banii, mărul discordiei

Tensiunile dintre cele două instituţii bulgare au crescut odată cu trecerea anilor, din momentul în care Palatul Balcic a început să fie folosit în scopuri comerciale. Controverse au existat şi în timpul mandatului guvernului condus de fostul rege Simeon de Saxa-Coburg. Atunci, specialiştii de la Universitatea din Sofia au reuşit să stopeze proiectul de construire a unei uriaşe vile care ameninţa habitatul natural din grădina botanică a palatului.

Colectarea fondurilor produse de impunătorul obiectiv turistic bulgar a devenit cel mai important aspect al problemei şi, la un moment dat, vizitatorii au fost obligaţi să plătească două bilete de intrare - unul pentru a vizita palatul, iar altul pentru accesul în grădina botanică. Palatul a fost construit începând din 1924, la dorinţa reginei Maria a României, când regiunea Dobrogea de Sud era parte a teritoriului român.

Construcţia era reşedinţa de vară preferată a reginei Maria. În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria.

Un obiectiv vizitat de mii de români

Palatul are statutul unei rezervaţii naturale şi este vizitat anual de zeci de mii de turişti din Bulgaria şi România. În grădina botanică de la Balcic se află mii de specii de plante rare. Pe lângă labirintul de flori, lacuri, poduri şi poteci, una dintre atracţiile turistice ale proprietăţii este şi o specie de cactuşi uriaşi, aranjată în aer liber, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Grădina de cactuşi de la Balcic este a doua de acest gen din Europa, după aceea amenajată în principatul Monaco.