VIDEO Nicolas Sarkozy scade în sondaje / Francezii îl preferă pe Francois Fillon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintelui Nicolas Sarkozy este preferat de 29 % dintre francezi drept candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale din 2012, în timp ce pe actualul premier, Francois Fillon, francezii îl preferă în proporţie de 43 %, potrivit unui sondaj al BVA dat publicităţii marţi, informează 20 minutes.

Potrivit studiului BVA, dacă preferinţa pentru premier drept candidat este şi mai evidentă printre simpatizanţii stângii (48 % faţă de 17 %), actualul preşedinte al Republicii rămâne preferat de simpatizanţii de dreapta (52 % faţă de 34 % care îl preferă pe Fillon).

Citiţi şi:

Partidul lui Sarkozy a pierdut în faţa socialiştilor / rezultate finale

Partidul lui Nicolas Sarkozy, acuzat de rasism

Nivelul ridicat al celor care îl citează pe Francois Fillon subliniază însă dezaprobarea faţă de preşedinte în rândul unei proporţii importante a electoratului său, subliniază Gael Sliman din cadrul BVA. Astfel, potrivit lui Sliman, dacă înfrângerea electorală suferită duminică se confirmă în cel de-al doilea tur, această situaţie va complica mult misiunea lui Nicolas Sarkozy.

Un alt sondaj, al Ifop, arată că Nicolas Sarkozy a ajuns la cel mai scăzut nivel de susţinere (36 %, o scădere de 4 puncte procentuale) de la alegerea sa în 2007 şi că diferenţa faţă de Francois Fillon (de 18 puncte) nu a fost niciodată atât de mare.

Cele două sondaje, realizate în perioada 11-13 martie, confirmă tendinţa care s-a conturat deja de câteva luni: lipsa de popularitate în creştere a lui Nicolas Sarkozy, a cărui tabără a suferit duminică o înfrângere dură la primul tur al alegerilor regionale, obţinând 26 % din voturi şi fiind devansată de opoziţia socialistă (29 %).

Potrivit barometrului Ifop, diferenţa de popularitate dintre cei doi şefi ai Executivului s-a dublat în două luni, trecând de la 9 la 18 puncte procentuale.

65 % dintre francezi consideră că Francois Fillon conduce bine acţiunea Guvernului său, 63 % cred că este un om al dialogului şi 47 % consideră că acesta desfăşoară o politică socială bună.