Sarkozy a participat la ultimul său consiliu de miniştri înainte de a îi preda puterea lui Hollande

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a prezidat ultimul consiliu de miniştri şi i-a urat "noroc" socialistului Francois Hollande căruia trebuie să îi predea puterea marţea următoare, relatează AFP.

La trei zile după de a fost învins la alegerile prezidenţiale de duminică, Nicolas Sarkozy a menţionat că "va respecta alegerea francezilor", au declarat mai mulţi miniştri după terminarea consiliului.

În timpul acestei ultime reuniuni, premierul, Francois Fillon, a făcut un scurt bilanţ al guvernării sale. "Reamintesc că angajamentul principal al lui Nicolas Sarkozy din 2007 a fost respectat. Acest angajament, adică acela de a repune Franţa în mişcare (...), l-am respectat într-un climat de criză".

Miniştrii şi-au exprimat pe rând opiniile. Ministrul Locuinţelor, Benoist Apparu, şi-a exprimat "bucuria imensă" de a fi făcut parte din acest Guvern.

La sfârşitul consiliului, Nicolas Sarkozy a fost "aplaudat" de toţi membrii Guvernului. "A transmis un cuvânt de afecţiune fiecăruia dintre noi, şi noi ne-am exprimat gratitudinea", a declarat ministrul Sănătăţii, Roselyne Bachelot.

Guvernul Fillon - 32 miniştrii şi secretari de stat- îşi va depune joi demisia cabinetului.

Ssoarta lui Nicolas Sarkozy nu este foarte clară. După ce a repetat în ultimele luni faptul că va renunţa la politică în cazul în care va fi învins, el a păstrat totuşi şi un aer de incertitudine în jurul acestei decizii. "Nu va abandona lupta sa politică, o va purta într-un mod diferit", a declarat Apparu.

Alegerile legislative din 10 şi 17 iune fac subiectul intereselor dreptei. Şeful de cabinet al extremei dreapta, Marine Le Pen, sprijinit de cele 17,9% dintre voturi obţinute în primul tur de alegeri prezidenţiale, s-a declarat deschis la negocieri "de la caz la caz" împreună cu partidul de dreapta UMP. şi cu membrii care acceptă să părăsească această mişcare, informează Mediafax.