Madrid: Grevă în învăţământ împotriva privatizării şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe străzile Madridului, mii de profesori au scandat lozinca "Educaţia publică - abandonată, speranţe doar pentru cea semiprivată". Mai mult de 80% din totalul cadrelor didactice din capitala

Pe străzile Madridului, mii de profesori au scandat lozinca "Educaţia publică - abandonată, speranţe doar pentru cea semiprivată". Mai mult de 80% din totalul cadrelor didactice din capitala Spaniei, după spusele sindicatelor, şi aproape 35%, conform declaraţiilor ministerului, au protestat pentru a stopa privatizarea învăţământului de stat din Madrid.

Profesorii reclamă cedarea a peste 50 de terenuri către diferite companii, în condiţiile în care în Madrid 8 din 10 elevi noi sunt nevoiţi să meargă la şcoli private, datorită lipsei de spaţiu în cele de stat. Sindicatele au precizat că, la nivelul întregii ţări, situaţia este inversă: 7 din 10 elevi merg la şcolile de stat şi, de asemenea, 8 din 10 imigranţi aleg colegiile publice. O altă doleanţă exprimată de dascăli a fost reducerea sprijinului financiar acordat de Ministerul Educaţiei centrelor şcolare de stat, în favoarea celor semiprivate. În Madrid studiază aproape 15.000 de elevi români, majoritatea învăţând la şcolile publice.