Cum a cheltuit judeţul Timiş pe lobby la Bruxelles mai mult decât Microsoft şi Google la un loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean Timiş ar fi cheltuit 81 de milioane de euro la Bruxelles FOTO cjtimis.ro

Oare un judeţ mic din România chiar a cheltuit de opt ori mai mult decât Microsoft şi Google la un loc, făcând lobby la Bruxelles?, se întreabă publicaţia Politico. Potrivit Registrului Transparenţei, se pare că aşa este.

81 de milioane de euro cheltuite de judeţul Timiş, comparativ cu 8 milioane de la Google

Cei mai mari cheltuitori la Bruxelles nu sunt companiile energetice, ci un consiliu judeţean din România şi o companie media din Polonia, notează jurnalistul James Panichi în publicaţia Politico. Registrul Transparenţei al Uniunii Europene arată că Fundaţia Ford, o organizaţie americană non-profit, şi compania media poloneză Telewizjia Polska S.A. au cheltuit peste jumătate de miliard de euro încercând să influenţeze Uniunea Europeană, în 2014.

Imediat după cele două firme, se află Universitatea Salford, din Manchester, cu 120 de milioane de euro, Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, cu 94 de milioane de euro, şi Consiliul Local Timiş, cu 81 de milioane de euro care depăşesc cu mult suma de 8 milioane cheltuită de Microsoft şi Google.

Registrul Transparenţei este „o nebunie“

Există o singură problemă: cifrele sunt greşite. Calculele greşite, luate direct din baza de date a campaniei oficiale pentru lobby a Uniunii Europene, confirmă ceea ce experţii au susţinut de multă vreme: registrul este atât de plin de greşeli şi de înregistrări confuze încât induce în eroare. 

Calitatea proastă a datelor din registru este o problemă mare. O treime din înregistrări sunt incorecte, pe puţin spus, unele sunt de-a dreptul fără sens. Este o nebunie“, spune Daniel Freund de la grupul Transparency International.

Publicaţia Politico a descoperit datele greşite cu ajutorul unei noi platforme online lansate de Transparency International, care permite publicului să compare datele privind lobby-ul. O căutare privind cele mai mari sume cheltuite dezvăluie rezultate neaşteptate şi, de fapt, incorecte.

Registrul nu este o măsură legală, aşadar nu se impun penalizări

Participarea la Registrul Transparenţei al Uniunii Europene este o acţiune voluntară, dar Comisia Europeană a decis în decembrie 2014 că oricine vrea să întâlnească comisarii europeni şi oficialii de top trebuie să se înregistreze mai întâi, indiferent de faptul că sunt lobby-işti sau nu. Această cerinţă înseamnă că multe dintre cele 7.935 de înregistrări, inclusiv cele de pe primele locuri, nu au de ce să fie înscrise în registru.

Problema este şi de monitorizare şi de control. Doar patru oficiali cu jumătate de normă monitorizează miile de pagini de documente. Instituţiile care se ocupă de registrul oficial, Comisia şi Parlamentul European, nu au obligaţia să investigheze conformitatea informaţiilor din baza de date. Şi pentru că Registrul nu reprezintă o măsură legală, înregistrările incorecte nu constituie obiectul penalizărilor.

Judeţul Timiş reprezintă „o eroare umană“

Reprezentantul Consiliului Judeţean Timiş, Agneta Kardos, şi-a exprimat exasperarea, dar nu şi surpriza, atunci când Politico i-au transmis că ar fi cheltuit 81 de milioane de euro pe lobby la Bruxelles. Ea a promis să caute cifrele corecte, dar „a fost o eroare umană din partea mea“. Kardos spune că i s-a părut că ceva a mers prost atunci când a introdus datele în Registru.

Formularul nu este complicat, a spus Kardos, problema este că nu exista niciun mod de a afla de ce informaţii este nevoie înainte de a începe procesul înregistrării. „Toate informaţiile solicitate nu îmi erau accesibile. Trebuiau verificate de colegi din diverse departamente“, a declarat Agneta Kardos, care lucrează pentru Consiliul Judeţean.

Alte „erori“ în Europa

Institutul Naţional Tyndall, un centru de cercetare de la Colegiul Universitar Cork din Irlanda, a cheltuit, potrivit bazei de date, 32 de milioane de euro în 2014. Însă Giorgios Fagas, coordonatorul programului UE al Tyndall, spune că suma reprezintă de fapt venitul pentru acel an financiar. 

O altă instituţie de învăţământ superior pare la fel să fie un lobby-ist de calibru la UE – Universitatea Salford, care se pare că ar fi cheltuit 120 de milioane de euro şi că ar fi detaşat o „armată“ de lobby-işti acreditaţi la Parlamentul European, mai precis 60. Un oficial al instituţiei a declarat că suma declarată pare a fi o greşeală şi a promis să cerceteze să vadă unde s-a făcut greşeala. 

Şi mai mulţi lobby-işti la UE ar avea Erasmus Student Network, care a înregistrat 47.000 de oameni acreditaţi înainte de a revizui acest număr şi a-l schimba cu doar unul.

Organizaţiile americane care nu au făcut niciodată lobby la Bruxelles au cheltuit sute de milioane

Companiile din SUA par la fel de supuse greşelii ca şi cele din Europa, înregistrând sume care par incredibile. Fundaţia Ford, de exemplu, o organizaţie caritabilă înfiinţată în 1936 de un membru al familiei Ford, a cheltuit peste 610 milioane de euro anul trecut. Însă purtătorul de cuvânt, Alfred Ironside, a declarat că cifra este rezultatul unei erori, deoarece fundaţia pe care o reprezintă nu a făcut niciodată lobby la UE şi nici nu va face. 

„Este îngrijorător pentru că este complet greşit“, a declarat Ironside, subliniind faptul că cifra se referă la bugetul anual al fundaţiei, dar nu în euro, ci exprimat în dolari.

Ironside a spus că un membru al fundaţiei a fost invitat să participe la o conferinţă a Parlamentului European în martie şi că, mai târziu, a fost rugat să se întâlnească cu doi oficiali ai Comisiei. Membrul fundaţiei spune că îşi aminteşte că atunci i s-a dat un formular să-l completeze, dar că nu este clar dacă greşeala a fost făcută de el sau de oficialii Comisiei care l-au ajutat să completeze formularul.