Austin von Powers, spionul americanilor la curtea lui Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nou scandal de spionaj a izbucnit în Germania, riscând să compromită relaţiile diplomatice dintre Washington şi Berlin Grafica: Vali Ivan

Potrivit ultimelor informaţii, agentul german arestat recent la Berlin ar fi lucrat, începând cu 2012, pentru Ambasada Statelor Unite şi implicit pentru CIA, având misiunea de a culege informaţii despre activitatea comisiei parlamentare care ancheta programul de spionaj al NSA din Germania. Povestea din spatele arestării pare să fie una mai apropiată de filmele cu Austin Powers decât de misterul unui agent 007.

Cu toate că agentul dublu ar fi reuşit să ofere agenţiei americane de spionaj peste 200 de documente secrete în schimbul sumei de 25.000 de euro, se pare că încercarea acestuia de a face acelaşi lucru şi pentru serviciile ruseşti s-a dovedit a fi una demnă de filmele de comedie.

Washingtonul şi-a riscat relaţia diplomatică cu Berlinul pentru informaţii preluate de la un angajat cu acces relativ redus la informaţiile clasificate şi operaţiunile serviciilor secrete germane.

În timp ce ştirea face inconjurul lumii, întrebarea legitimă e cum un angajat atât de neglijent a putut obţine o slujbă cu una dintre cele mai bune agenţii de spionaj din lume?

Individul în cauză lucra pentru serviciile de securitate germane-Bundesnachrichtendienst (BND). Colegii l-au descris ca un agent „naiv” şi „nu foarte pregătit” în domeniul activităţii de spionaj. Se pare că acesta avea o slujbă relativ măruntă în interiorul agenţiei, fiind un funcţionar responsabil cu editarea unor rapoarte ce veneau de la diferite surse şi instituţii aflate în colaborare cu agenţia.

„Întotdeauna există un interes legitim pentru activităţile de spionaj împotriva aliaţilor tăi." -analist CIA

În timp ce numele angajatului de 31 de ani nu a fost făcut public, din mărturiile colegilor se înţelege că acesta ar avea un defect de vorbire şi un handicap fizic nespecificat, fiind angajat „din milâ” mai mult decât pentru aptitudinile sale de spionaj.

Conform jurnaliştilor germani, lucrurile iau o întorsătură şi mai ciudată. Se pare că acesta nu a fost recrutat de CIA ci s-a oferit singur să spioneze pentru Statele Unite, la începutul lui 2012. De atunci, „Austin von Powers', aşa cum îl numeşte o parte a presei germane, a înmânat agenţilor americani peste 200 de documente, în întâlniri secrete ce aveau loc în Austria, primind în schimb aproximativ 25 de mii de euro pentru serviciile sale.

Agentul 007 contactează KGB-ul 

Mărturiile ce au transpirat în presa din Germania indică faptul că individul nu se implicase în acţiuni de contraspionaj pentru benficiile financiare, visându-se mai degrabă un fel de James Bond al agenţiei germane. Pe 28 mai, nemulţumit de statutul său ca „agent dublu”, acesta a încercat să contacteze şi serviciile secrete ruseşti, celebrul FSB, moştenitorul KGB-ului sovietic. Greşeala sa a fost că şi-a oferit „serviciile” prin intermediul unui email trimis ambasadei Federaţiei Ruse la Berlin.

Chiar dacă mesajul nu a fost trimis de pe calculatorul său din clădirea unde lucrează, emailul, conţinând câteva file de dosare clasificate, a fost interceptat de colegii săi din BND. Aceştia au concluzionat, destul de repede, că el ar fi fost singurul individ cu acces la dosare ce nu se afla în clădire în momentul în care a fost trimis mesajul către reprezentanţa diplomatică rusă.

Informaţiile obţinute până la această oră par să indice faptul că spionul nu era motivat de banii pe care îi primea, ci mai mult de adrenalina şi infuzia de încredere în sine pe care o primea în urma acţiunilor sale ilegale.

Dincolo de situaţia uşor hilară, problema scoasă la iveală de acest incident e una destul destul de serioasă, apreciază guvernul german. Un agent CIA în rezervă a comentat pe marginea situaţiei pentru revista The Daily Beast, mărturisind că „nu e nimic mai sensibil decât să spionezi o ţară aliată.”

„Întotdeauna există un interes legitim pentru activităţile de spionaj împotriva aliaţilor tăi. Este pur şi simplu cu ceea ce ne ocupăm în contraspionaj, echivalentul protecţiei militare pentru guverne”, a adăugat acesta.

Ancheta continuă în acest caz, agentul fiind reţinut, urmând a fi judecat cu uşile închise de un tribunal civil pentru divulgarea secretelor de stat, o infracţiune ce se pedepseşte cu închisoarea în Germania.

Un nou caz iese la iveală

Justiţia germană a anunţat miercuri că anchetează asupra unui nou caz de presupus spionaj în profitul unor străini, în timp ce presa scrie că este vorba despre al doilea caz implicând Statele Unite, relatează AFP.

"Sub conducerea unor reprezentanţi ai procurorului federal sunt efectuate, începând de miercuri dimineaţa, percheziţii la domiciliul şi biroul unei persoane suspectate de spionaj, în regiunea Berlinului", a declarat un purtător de cuvânt al procurorului federal, citat într-un comunicat, precizând că nu a fost operată nicio arestare.

   

Cazul este considerat "mai grav" decât cel implicând un presupus agent dublu, în favoarea CIA, arestat săptămâna trecută, scriu mai multe publicaţii germane.

Citeşte şi: 

Angela Merkel afirmă că acuzaţiile de spionaj la adresa agentului dublu sunt grave

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, că acuzaţiile cu privire la faptul că un agent de spionaj din Berlin ar fi lucrat pentru serviciile de informaţii americane sunt grave, iar dacă se vor dovedi a fi adevărate vor arăta o „contradicţie clară” cu ce ar trebui să însemne o cooperare dintre doi parteneri, relatează Reuters.

Berlinul îl convoacă pe ambasadorul american după ce a descoperit un agent dublu, care lucra pentru SUA „din interior”

Ambasadorul american la Berlin a fost convocat de autorităţile germane, după ce un cetăţean german, agent al seviciului de informaţii externe al Germaniei, a fost arestat sub suspiciunea de a fi agent dublu. Bărbatul este acuzat că lucra pentru agenţiile americane, care i-au cerut să strângă informaţii despre comisia parlamentară care anchetează scandalul de spionaj NSA.

Moştenirea KGB-ului în Europa: arme bine ascunse în marile oraşe, în eventualitatea unui atac

Lăzi întregi cu muniţie, pistoale şi grenade de mână sunt câteva arme bine ascunse de agenţii KGB în oraşele Europei. Documentele unei arhive cu deosebită importanţă pentru cei interesaţi de istoria spionajului sunt făcute publice astăzi, în cadrul unei ceremonii publice la Universitatea Cambridge, Marea Britanie.

FAS: Serviciile germane de informaţii confirmă acţiunile de spionaj în favoarea Statelor Unite

Un oficial cu rang înalt din cadrul serviciilor germane de informaţii (BND) confirmă în ediţia de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS) că unul dintre agenţii lor, arestat miercuri, a spionat pentru Statele Unite, informează AFP.

Un agent al serviciilor germane de informaţii, suspectat de spionaj în favoarea SUA

Un colaborator al serviciilor de informaţii germane - BND - este suspectat că a spionat, în contul Statelor Unite, Comisia Bundestagului însărcinată cu anchetarea activităţilor Agenţiei americane de informaţii NSA, scrie presa germană vineri, relatează AFP.

Încerci să îţi protejezi intimitatea în mediul online? Eşti spionat de NSA

Cei care folosesc regulat unelte de sporire a intimităţii în mediul online, precum Tor sau Tails, dar şi cei care pur şi simplu s-au interesat de aceste programe, sunt monitorizaţi de agenţia de securitate NSA, potrivit CNet.