Alegerile din Moldova. Chișinăul se teme că Rusia ar putea încerca să perturbe votul din diaspora
0Moldova avertizează că Rusia ar putea încerca „activități perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul alegerilor prezidențiale din turul doi.
Guvernul moldovean a transmis o notificare Berlinului, menționând că serviciul secret din Chișinău a avertizat executivul moldovean despre „activitățile perturbatoare ale Rusiei”, care ar putea include „alerte false de bombă vizând secțiile de votare”, conform documentelor obținute de Welt, publicație afiliată POLITICO, parte a Grupului Axel Springer.
Conform avertizării, tentative de sabotaj împotriva votului din turul doi ar putea avea loc și în Franța, Spania, Italia, Marea Britanie, SUA și Canada.
„Scopul este de a perturba procesul electoral”, avertizează scrisoarea.
Alegerile de duminică vor decide dacă actualul președinte, Maia Sandu, va rămâne în funcție. În primul tur de scrutin de acum două săptămâni, Sandu a obținut 42% din voturi, situându-se înaintea lui Alexandr Stoianoglo, candidatul socialist pro-rus, care a primit 26%.
În primul tur au existat deja acuzații de manipulare electorală din partea Rusiei. Un referendum simultan pentru aderarea la UE a fost câștigat la limită, cu 50,5% din voturi.
Amenințări cu moartea
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a denunțat atacul extrem din seara zilei de vineri, avertizând că moldovenii sunt amenințați cu moartea pentru a vota un anumit candidat.
Aceste acțiuni urmăresc inducerea panicii și fricii în societate și determinarea oamenilor să nu iasă la vot în data de 3 noiembrie, ziua în care va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, a subliniat prim-ministrul.
Deputatul Radu Marian, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) l-a acuzat pe pro-rusul Ilan Șor, oligarhul fugit la Moscova, că s-ar afla în spatele atacului, considerat ca parte a războiului hibrid lansat de Kremlin contra Chișinăului.
Pro-rusul Ilan Șor ar sta și în spatele rețelei de mituire a alegătorilor moldoveni care este efectuată prin intermediul unei bănci ruse. Aceasta a fost elaborată de serviciile speciale rusești, potrivit șefului Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova, Ion Munteanu.